Saturday, 20 July, 2024

10 semne timpurii ale demenței vasculare


Demența vasculară este a doua cea mai comună formă de demență după boala Alzheimer și este cauzată de probleme de circulație a sângelui în creier. Recunoașterea semnelor timpurii care anunță demența vasculară este esențială pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Iată zece semne timpurii ale demenței vasculare la care trebuie să fiți atenți!

1. Probleme de memorie

Deși problemele de memorie sunt mai puțin proeminente decât în Alzheimer, ele sunt totuși prezente în demența vasculară. Pacienții pot avea dificultăți în a-și aminti evenimente recente sau informații noi.

2. Dificultăți de concentrare și atenție

Persoanele afectate pot întâmpina dificultăți în menținerea atenției sau în finalizarea sarcinilor care necesită concentrare pe perioade lungi de timp.

3. Confuzie și dezorientare

Confuzia și dezorientarea pot apărea brusc, mai ales după un accident vascular cerebral. Pacienții pot avea dificultăți în a recunoaște locuri familiare sau în a urmări conversații.

4. Probleme de raționament și planificare

Afectarea capacității de a lua decizii, de a rezolva probleme sau de a planifica activități complexe este frecvent întâlnită. Acestea pot duce la dificultăți în viața de zi cu zi și la o scădere a abilității de a gestiona finanțele sau treburile casnice.

5. Schimbări de personalitate și comportament

Schimbările de personalitate și comportament, cum ar fi iritabilitatea, apatia sau depresia, pot fi semne timpurii ale demenței vasculare. Pacienții pot deveni mai retrași sau pot manifesta comportamente necaracteristice.

6. Probleme cu vorbirea și limbajul

Dificultățile de exprimare sau de înțelegere a limbajului sunt frecvente. Pacienții pot avea probleme în a găsi cuvintele potrivite sau în a înțelege conversațiile complexe.

7. Tulburări de mișcare

Demența vasculară poate cauza probleme de coordonare și de echilibru. Tremuratul, mersul instabil sau slăbiciunea musculară sunt semne de avertizare.

8. Pierderea capacității de a judeca situații

Capacitatea de a evalua corect situațiile și de a lua decizii adecvate poate fi afectată. Aceasta poate duce la comportamente riscante sau la dificultăți în viața socială și profesională.

9. Modificări ale somnului

Problemele de somn, cum ar fi insomniile sau somnul fragmentat, sunt frecvente în demența vasculară. De asemenea, pacienții pot avea tulburări de somn-vigilență, cum ar fi somnolența excesivă în timpul zilei.

10. Pierderea controlului emoțional

Pacienții pot avea dificultăți în a-și controla emoțiile manifestând episoade de plâns sau râs necontrolat. Aceasta se datorează deteriorării părților creierului responsabile de reglarea emoțiilor.

Recunoașterea acestor semne timpurii ale demenței vasculare este importantă pentru intervenția timpurie și gestionarea afecțiunii. Dacă observați aceste simptome la dumneavoastră sau la cineva apropiat este important să consultați un specialist pentru o evaluare detaliată și un plan de tratament adecvat. Tratamentul poate include modificări ale stilului de viață, medicație și terapie pentru a încetini progresia bolii și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.