Sunday, 14 April, 2024

3 sugestii care te ajută să faci economii de resurse în bucătărie


În ultimii ani, tot mai multe persoane și-au propus să urmeze un stil de viață mai echilibrat și mai sănătos. Iată că o viață mai sănătoasă începe acasă, mai precis în bucătărie, acolo unde ne putem prepara mesele cu ingrediente atent alese și cu tehnici corespunzătoare de gătit, unde ne putem pregăti ceaiurile și smoothie-ul de dimineață și unde putem controla tot ceea ce ne hrănește organismul. Un stil de viață echilibrat și sănătos nu trebuie să fie costisitor, mai ales dacă suntem atenți la cantitatea de energie pe care o consumăm atunci când ne petrecem timp în bucătărie. Există mai multe modalități prin care ne putem atinge obiectivul de a duce o viață mai sănătoasă fără să plătim facturi uriașe și fără să epuizăm resursele naturale.

Iată doar câteva modalități prin care puteți economisi energie de fiecare dată când petreceți timp în bucătărie:

Gătiți o cantitate mai mare de mâncare

Atunci când gătiți o cantitate mai mare de mâncare economisiți energie și timp, ceea ce nu ar fi posibil dacă ați găti zilnic mese diferite. Bineînțeles, nu va trebui să mâncați toată mâncarea deodată. Serviți o masă proaspătă alături de cei dragi, iar restul îl puteți pune la congelator sau la frigider. Nu este nimic mai plăcut decât să știți că acasă vă așteaptă o masă gata pregătită, care necesită doar reîncălzire. Există foarte multe mâncăruri care se pot congela, fără să își piardă gustul delicios. De la aluaturi pentru tarte și plăcinte, compoziții pentru chiftele, sosuri cu carne și legume și până la ciorbe și supe creme, aproape toate mâncărurile se pot congela. Asta înseamnă, bineînțeles, să vă echipați bucătăria cu aparate electrocasnice cât mai eficiente energetic. Frigiderul și congelatorul cu atât mai eficiente ar trebui să fie, deoarece rareori le veți scoate din priză. Un cuptor cu microunde modern vă va ușura, la rândul său, viața de zi cu zi și sarcinile din bucătărie.

Puneți capacul la oală

Un stil de viață sănătos se bazează pe plite/plite încorporabile, care se încadrează perfect în amenajarea bucătăriei, care sunt compacte și indispensabile pentru un gătit uniform. Pe lângă o plită modernă, veți mai avea nevoie și de o oală cu capac. Sună foarte simplu, dar punând capacul la oală sau la tigaie, veți putea găti mesele mai repede și cu mai puțină energie. De asemenea, încercați de fiecare dată să folosiți o tigaie de dimensiuni potrivite pentru cantitatea de mâncare pe care urmează să o gătiți. Dacă veți folosi o tigaie mai mare, veți avea nevoie de mai multă energie pentru a încălzi suprafața în exces. La rândul său, dimensiunea plitei ar trebui să corespundă cu dimensiunea tigăii sau a oalei folosite pentru a nu irosi energie.

Dezghețați în mod natural

Mulți dintre noi avem un program foarte încărcat, așa că de multe ori ajungem să dezghețăm alimentele în cuptorul cu microunde. Totuși, dezghețarea alimentelor în cuptorul cu microunde risipește energie în mod inutil. Scoateți alimentele din congelator cu o seară înainte și lăsați-le să se dezghețe pe îndelete în frigider. Astfel, veți economisi energie, dar totodată nu veți pierde nici nutrienții din alimente. În schimb, dezghețarea forțată a alimentelor în cuptorul cu microunde împuținează nutrienții pe care îi conține hrana. Tot pentru a economisi energie și pentru a păstra intacte substanțele nutritive, încercați să consumați cât mai des legume gătite la aburi. Aveți nevoie doar de un coș pentru aburi pe care îl veți așeza pe o tigaie sau o oală care este deja pe plită, în loc să folosiți o plită suplimentară. În plus, aburirea legumelor este o tehnică de gătit mai benefică decât fierberea sau sotarea, deoarece conservă cât mai multe vitamine și alți nutrienți pe care îi conțin alimentele.