In ziua de azi ne confruntam cu o criza energetica majora cauzata de cresterea preturilor la combustibilii fosili, ce sunt principala sursa de productie a energiei. Aceasta criza a facut mai multe companii si guverne sa isi regandeasca activitatea si sa impuna reguli de eficientizare a consumului energetic.
Statul Roman a implementat Legea 121/01.08.2014, articolul 9, alin. 5, care impune companiilor ce au un consum anual mai mare de 1000 de tone echivalent petrol sa realizeze un audit energetic odata la patru ani, astfel incat sa aiba o imagine clara asupra eficientei energetice.
De asemenea, conform legii 121, auditul poate fi realizat doar de catre firme specializate in analiza intreprinderilor. Un audit consta in colectarea datelor privind:
- consumul de energie, aici ne putem referi la curent electric, apa, gaz sau alti combustibili;
- analiza datelor;
- intocmirea raportului tehnic, care contine o serie de recomandari pentru a imbunatati si corecta eventualele pierderi energetice.
Dupa cum spuneam, auditul impus de legea 121, consta in colectarea datelor necesare privind consumul de energie al cladirilor, echipamentelor si masinilor folosite.
Informatiile sunt colectate atat de la un reprezentant oficial al intreprinderii, cat si de catre o echipa de ingineri, care folosesc o aparatura speciala ce culege toate informatiile necesare de la instalatii (electrica, de ilimunat, de alimentare cu apa, canalizare etc).
Legea 121 solicita intocmirea unui raport pe baza informatiilor colectate in prima faza a realizarii auditului industrial. In aceasta etapa sunt analizate datele disponibile pentru a determina consumul de energie si performanta intreprinderii. De asemenea, sunt determinate zonele in care consumul este prea mare sau unde exista pierderi de energie, astfel incat sa poate fi luate masurile necesare de reducere a consumului.
Urmatorul pas al auditului energetic industrial impus de legea 121 este de creare al unui plan de economisire a energiei bazat pe informatiile colectate prin analiza. De exemplu, daca sistemul HVAC este depasit si cauzeaza un consum mult prea mare de energie, echipa de auditori va recomanda actualizarea sau inlocuirea acestuia.
Scopul legii 121 este de a reduce daunele pe care industriile le produc asupra mediului inconjurator. Prin utilizarea eficienta a energiei in diverse activitati va fi redusa presiunea asupra resurselor energetice si va ajuta la reducerea daunelor aduse mediului. Pe termen lung, auditul energetic industrial va ajuta companiile sa devina mai eficienta, mai ecologice si responsabile.
De asemenea, o companie care pune accentul pe economisire si ecologizare va avea o imagine mai buna in piata, deoarece oamenii si alte companii vor sa cumpere de la si sa colaboreze cu intreprinderi ce iau in serios bunastarea societatii.
In concluzie, auditul energetic industrial este o practica obligatorie care are un efect benefic asupra industriilor si a mediului. Acesta poate ajuta companiile sa fie eficiente, mai sigure si mai rentabile.
Auditul este esential pentru a afla zonele in care consumul este peste nivelul normal si poate stabili un mod in care poate fi redresat.
Elsaco Esco este o firma specializata in audituri energetice pentru eficientizarea energetica a industriilor. Apeland la serviciile inginerilor acestei firme, ai garantia ca vei derula actiunile necesare pentru a te ajuta sa reduci consumul de energie al companiei tale.
Ajuta la protejarea mediului prin eficientizarea energetica a companiei tale!