Wednesday, 15 January, 2025

Afla de unde poti sa cumperi cele mai bune seminte grau


Pentru agricultorul roman, calitatea semintelor plantate este un aspect esential, care ii va face recolta mai bogata. Pentru multi agricultori semintele de grau reprezinta principala investitie, mai ales daca detin mai multe hectare de pamant. In Romania, acest tip de recolta este favorizat, deoarece productia de grau este pe cat se poate de importanta la nivel economic. Cele mai bune seminte grau pot fi achizitionate de la esenzi.ro un site de specialitate. Semintele de grau nu sunt unicul produs oferit de esenzi.ro, ci o varietate mai mare de seminte de toate felurile.

Pe masura ce recolta de toamna se incheie, acum este un moment bun pentru a revedea succesele si luptele din acest sezon trecut pentru a determina cum sa ne imbunatatim productia in sezonul viitor. Atunci cand analizam selectia semintelor, alegerea unui soi de grau puternic poate creste atat potentialul de productie, cat si stabilitatea, ducand la o recolta potential mai buna.

Exista cateva lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti samanta preferata:

In timp ce randamentul ridicat este un factor, alegerea soiurilor stabile care pot avea rezultate constante in diferite medii de-a lungul anilor este importanta.

Uitati-va la datele rezumate din ultimii ani, care va pot ajuta sa intelegeti riscurile si beneficiile semintelor selectate.

In cazul in care plantarea este intarziata dupa datele optime de plantare, luati in considerare o varietate care va oferi o rezistenta puternica la iarna si capacitatea de a produce roade tarziu in primavara.

Utilizarea majora a recoltei de grau din Romania este ca grau de paine pentru consumul uman. Prin urmare, este important ca cerealele sa indeplineasca asteptarile morarilor si brutarilor de a produce un produs final de calitate. Calitatea este determinata atat de varietate, cat si de conditiile de crestere. Graul alb tare are un potential excelent de a fi o cultura de succes in Nebraska. Are avantaje semnificative fata de graul rosu de iarna.

Ori de cate ori au de ales, morarii, brutarul si consumatorii prefera graul alb care poate fi folosit si pentru taitei si alte produse alimentare. Aceasta preferinta este deosebit de puternica pe unele piete internationale care cumpara grau din Romania. Producatorii ar trebui sa verifice pe pietele lor locale graul alb dur si, daca este disponibil, sa ia in considerare productia de grau alb. Producatorii ar trebui sa incurajeze acele piete care nu accepta acum graul alb pentru a lua in considerare acceptarea acestui grau.

Caracteristici agronomice ce trebuie luate in considerare atunci cand se alege soiul de grau:

Maturitate. Soiurile de maturare timpurie sunt susceptibile de a scapa de daunele cauzate de vantul fierbinte, seceta si infectia cu rugina. Cu toate acestea, soiurile sunt mai supuse ingheturilor tarzii de primavara. Producatorii cu suprafete mari pot raspandi recolta folosind soiuri de maturitate diferita.

Rezistenta la iarna. Graul este cel mai probabil afectat de temperaturile reci: 1) imediat dupa indreptare, 2) primavara dupa inceperea cresterii si 3) toamna inainte ca graul sa se intareasca. Soiurile difera in sensibilitatea lor la inghetarea daunelor.

Forta paiului. O buna rezistenta la paie este importanta pentru a impiedica adapostirea graului. De asemenea, miristile vor fi acoperite de mai multa zapada si de aceasta beneficiaza urmatoarele culturi. Antetriptorii “lucreaza” cel mai bine cu soiurile cu o rezistenta buna la paie.

Lungimea coleoptilei. Coleoptila este o teaca de frunze care inconjoara si protejeaza prima frunza pe masura ce creste, de la samanta spre suprafata. Daca coleoptila este mai scurta decat adancimea de plantare, aparitia va deveni dificila. Rasadul tanar ar putea sa nu ajunga la suprafata si, in cele din urma, va muri, rezultand pierderea standului. Odata cu introducerea soiurilor semi-pitice, controlul adancimii a devenit si mai important din cauza coleoptilei mai scurte de grau semi-pitic in comparatie cu soiurile de grau de inaltime conventionala.

Inaltime. Exista o corelatie destul de buna intre inaltimea totala a plantelor si lungimea coleoptilor. Soiurile mai inalte tind sa aiba coleoptile mai lungi. Mediile mai stresate necesita frecvent un soi de grau mai inalt pentru aparitia si combinarea recoltei.

Intrucat graul este recoltat cu combina si recoltarea trebuie sa astepte pana cand cultura este coapta, sunt de preferat soiurile cu sanse mai mici de depunere. Soiurile mai scurte (semi-pitice) sunt de obicei mai putin susceptibile la adapostire. Soiurile cu statura verticala sufera mai putine daune la grindina.

Rezistenta la boli si la insecte. Rezistenta genetica la insecte si boli este o metoda excelenta de control atunci cand o astfel de rezistenta este disponibila.

Toleranta la erbicide. Soiurile sunt acum disponibile, care sunt tolerante la un anumit erbicid. Exista un interes continuu pentru continutul de fosfor (P) al semintelor de grau si modul in care acest lucru ar putea influenta vigoarea si randamentul plantelor. Dat fiind faptul ca fosforul este implicat in productia si transferul de energie, acest lucru ar fi logic. Cu toate acestea, la fel ca proteinele, cantitatea de fosfor prezenta in fiecare samanta este importanta, si nu pur si simplu procentul de fosfor dintr-un lot de seminte. Deoarece procentul de fosfor din loturile de seminte nu este raportat in mod normal, producatorii ar trebui sa ia in considerare dimensiunile semintelor in primul rand si proteinele in al doilea rand.

Toleranta la acid. Unele soluri din Nebraska devin mai acide ca urmare a utilizarii ingrasamintelor cu azot. Solurile acide (cu pH scazut) au mai mult aluminiu liber, care poate arde varfurile radacinii si poate duce la o vigoare slaba. Producatorul de grau ar trebui sa fie constient de pH-ul solului si de continutul mineral al solului. Soiurile de grau difera prin capacitatea lor de a tolera solurile cu pH scazut si alcalinele.