
Rotile sunt elementele pe care se sprijina masina si cele responsabile de directionarea, propulsarea si oprirea acesteia. Toate autovehiculele, remorcile si masinile remorcate trebuie sa aiba roti echipate cu pneuri. In momentul in care anvelopele tale au o problema, cel mai bine ar fi sa mergi in service pentru a o remedia.
Aceste anvelope trebuie sa aiba un model in canelurile principale ale benzii de rulare, iar in contact cu solul nu trebuie sa prezinte vergeturi care pot deteriora trotuarul.
Principalele functii ale rotilor sunt dupa cum urmeaza:
- Transmiterea eforturilor de tractiune si franare
- Participa la suspensia si confortul vehiculului
- Elibereaza caldura produsa de lucrarile franelor si anvelopelor
- Sustin masa vehiculului, a pasagerilor si a incarcaturii
Janta
Este elementul rigid al rotii, realizat din material metalic, care primeste miscarea de rotire si pe care este montata anvelopa.
Rotile pot fi realizate din tabla sau aliaj usor. Acestea trebuie sa fie usoare pentru a oferi o rezistenta redusa si sa aiba rigiditate pentru a rezista la masa si solicitarile la care este supus vehiculul. In cazul in care jantele se stramba, poti apela la servicii de reconditionare jante aluminiu astfel incat sa le recuperezi si sa fie din nou perfecte.
Pneul
Anvelopa este o structura care este de obicei umflata cu aer si montata pe janta si care trebuie sa fie flexibila pentru a absorbi neregularitatile terenului.
Este partea elastica responsabila pentru comportamentul dinamic al vehiculului si este punctul de unire intre vehicul si sol. Aceasta suprafata care constituie anvelopele indeplineste numeroase functii precum propulsarea, amortizarea, stabilizarea, franarea etc…
Daca anvelopa pierde presiune zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi iti recomandam sa apelezi la o vulcanizare cat mai curand. Pierderea presiunii poate fi cauzata atat de o pana cat si de o janta stramba de care nu stii.
Daca observi un corp strain in anvelopa, cauta cea mai apropiata vulcanizare auto pentru a o repara, altfel risti nu doar sa ai un accident atunci cand conduci ci de asemenea sa distrugi iremediabil toata roata, ceea ce implica mari costuri si plus de asta, riscuri uriase ce iti pun viata in pericol.
Functiile pneului
- Rezista la sarcina vehicululuisi il tine pe pamant cat si in functiune.
- Asigura transmiterea motorului si eforturile de decelerare,astfel incat vehiculul sa avanseze, de exemplu atunci cand accelereaza.
- Mentine stabilitatea traiectoriei vehiculului.
- Participa la sigurantaprin asigurarea confortului.
Atunci cand exista zapada sau gheata pe sosea, anvelopa trebuie sa aiba incorporate stifturi de margine rotunjite.
Pentru ca anvelopele sa asigure o buna aderenta, acestea nu trebuie sa aiba deformari sau taieturi si trebuie sa aiba suficiente modele ale benzii de rulare pe toata banda de rulare. De aceea, sloturile principale ale benzii de rulare a vehiculelor destinate transportului de persoane (cu mai mult de 8 locuri plus conducatorul auto) si cele destinate transportului de marfuri si remorci (de MMA mai mici de 3500 kg) trebuie sa aiba cel putin o adancime de 1,6 milimetri.)