Sunday, 14 April, 2024

Beneficiile relației strânse dintre copii și animalele de companie


Beneficiile pe care câinii și pisicile le oferă copiilor sunt nenumărate. În general, compania unui animal îmbunătățește calitatea vieții fiecărei ființe umane- crește longevitatea, păstrează echilibrul fizic și mental, facilitează recreerea, reduce stresul și scade depresia. Dar la copii joacă un rol și mai important, deoarece contribuie la dezvoltarea educațională și socială.

Îi obligă să își asume responsabilități și să-și însușească valori precum respectul pentru ceilalți, le crește stima de sine și le îmbunătățesc relația cu familia. În plus, animalele îi învață pe copii ce înseamnă să aibă grijă de cineva. Totodată, îi fac să se simtă siguranță. Aceste lucru este esențial în prima etapă de dezvoltare a copilului pentru un echilibru emoțional corect.

Valoarea responsabilității: ce sarcini poate prelua copilul?

Potrivit  specialiștilor, primele concepte despre care majoritatea copiilor vorbesc atunci când sunt întrebați despre relația lor cu câinele sau pisica sunt: ​​„îngrijire”, „hrană” și „joacă”. Acestea sunt valorile legate de responsabilitate pe care animalele de companie le transmit celor mici.

Pe măsură ce copiii cresc, pot ajuta cu diferite sarcini în ceea ce privește îngrijirea animalului.  Responsabilitățile copiilor pot fi stabilitate în funcție de vârsta lor. Cei mai mici copii se pot asigura că animalele au apă curată zilnic, le pot hrăni, peria, iar cei mai mari îi pot scoate la plimbare sau își pot asuma alte responsabilități mult mai importante.

Dezvoltare socială și emoțională sănătoasă

Oamenii care au avut contact cu un animal de companie în timpul copilăriei învață valori precum compasiunea și empatia, importante pentru menținerea unei relații interpersonale pozitive cu alte persoane. Relația cu câinii sau pisicile acționează ca un stabilizator al comportamentului copiilor, contribuie la promovarea fericirii și la eliminarea tristeții, precum și la reducerea temerilor care sunt normale în copilărie.

Mai mult, conform studiilor realizate de-a lungul timpului, mulți copii percep animalul drept sursă principală de sprijin emoțional după părinți. Legăturile afective cu animalul de companie ajută la depășirea sentimentului de frică sau tristețe, deoarece atunci când sunt alături de acesta se simt mult mai fericiți și mai în siguranță.

Acest comportament se repetă atunci când copilul are o problemă, deoarece copilul consideră animalul tot o sursă de confort precum sunt și părinții săi.

Pe de altă parte, în timpul liber copiii au tendința de a asocia câinele sau pisica cu „tovarășul de joacă”. Unii dintre copii chiar preferă să se joace cu animalele lor companie decât să joace jocuri video.

De asemenea, pe lângă beneficiile amintite mai sus, mai există câteva care merită menționate:

Reducerea agresivității. Cercetările au demonstrat că atunci când copiii sunt în preajma câinilor reușesc să se  autocontroleze. Reușesc asta chiar și acei copii care au tendința de a fi foarte agresivi.Totuși, trebuie avut în vedere faptul că, atât câinii, cât și copiii trebui să fie bine educați pentru a face față unor astfel de situații.

Reducerea șanselor de a suferi de astm și alergii. Dacă un bebeluș crește alături de un animal de companie, șansele de a suferi astm sau alergii sunt mult reduse. Acest lucru se datorează faptului că acesta este expus de la naștere la părul animalului și corpul său dezvoltă imunitate la acești agenți externi.

Reducerea anxietății cauzate de separare. Cei mici pot suferi foarte mult atunci când persoana lor de referință nu este acasă. Cu toate acestea, prezența unui animal de companie îi scapă de anxietate și îi ajută să facă față acestei absențe mult mai bine.

După cum puteți vedea, relația dintre copii și animalele lor de companie este pozitivă și benefică (pentru ambii).

Din acest motiv, merită să le luați copiilor un companion de încredere. Dar, pentru ca acesta să crească fericit și sănătos, este important să-i oferiți hrană corespunzătoare. O bună opțiune în acest sens este hrana naturală super-premium pentru câini de la Lenda. Acest tip de hrană este fabricată cu ingrediente 100% naturale, atent selecționate de la fermele din Galicia, Spania. Este o hrană fără organisme modificate genetic, fără coloranți artificiali, fără hormoni. Prin urmare, poate fi o alegere perfectă pentru câini sănătoși și voioși. Alegeți-o, căci nu veți regreta!