Saturday, 20 July, 2024

Branza Pecorino sta la baza multor retete de succes in Italia!


Romanii sunt renumiti pentru pofta lor de mancare buna si setea de vin si mai bun. Gastronomia italieneasca a devenit destul de comuna romanilor in urma schimburilor culturale din ultimii 25 de ani. Acum, mai mult ca nicidoata, in gospodariile romanilor, se consuma paste fainoase asortate cu sosuri pe baza de tomate, panna sau Pecorino. Cei care urmaresc sa cumpere produse autentice pot comanda direct de pe site-ul terradisicillia.ro, unde vor gasi branza Pecorino , Grana Padano, mezeluri italiene si  ulei de masline din Sicilia!

Pecorino este familia de branzeturi italiene din lapte de oaie, care include Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo si Pecorino Siciliano. Cuvantul Pecorino este derivat din cuvantul „pecora”, adica oaie in italiana. Pecorino este o branza ferma, sarata, facuta din lapte de oaie si ocazional un amestec de lapte de oaie si de capra. Pecorino Romano concureaza cu Parmigiano Reggiano pe piata de branzeturi tari, dar este mai sarat si mai putin complex ca aroma. Pe masura ce Pecorino Romano imbatraneste, devine mai sarat si mai ferm. Soiurile invechite de Pecorino Romano sunt denumite „Stagionato”. Aceste soiuri sunt mai dure si au o textura sfaramicioasa. Pecorino „fresco” si Pecorino „semi-stagionato” sunt invechite mai putin si au o aroma mai moale si mai blanda.

In timp ce originile lui Pecorino ar putea data de mii de ani, introducerea branzei Pecorino in epoca moderna a venit din cresterea oilor din Marea Mediterana. De sute de ani, cresterea ovinelor in Italia a fost o componenta centrala a vietii rurale. Oile asigura multe dintre nevoile de baza ale familiei, de la branza, lapte si carne, pana la lana care poate fi tesuta in haine si paturi. Fiecare soi de branza Pecorino a primit statutul de denumire de origine protejata (DOP) in Uniunea Europeana, care asigura protectia denumirii, asigurand din punct de vedere legal ca branza trebuie sa fi fost produsa in anumite regiuni ale Italiei din anumite rase de oi folosind metode de productie specifice.

Pecorino Romano este cea mai cunoscuta branza Pecorino, marca Locatelli fiind cea mai cunoscuta. In SUA, Pecorino Romano a fost importat inca din anii 1800. Pecorino Romano isi are originea in epoca romana, unde a fost apreciat pentru durata sa lunga de valabilitate si a sustinut armata romana in calatoriile sale. In timp ce Pecorino Romano a fost facut in mod traditional la Roma, cererea a devenit atat de mare in anii 1800 incat productia a fost extinsa in Sardinia pentru a satisface cererea. Astazi, Pecorino Romano este facut din laptele acelor oi care pasc in zona rurala din regiunea Lazio din jurul Romei si in regiunea Sardinia, folosind aceleasi procedee naturale care s-au schimbat putin din cele mai vechi timpuri. Pecorino Romano este o branza cu denumire de origine protejata (DOP) care poate fi produsa numai in regiunile italiene Lazio, Sardinia si Toscana. Pecorino Romano este cel mai bun atunci cand este folosit ca branza de ras in supe, salate, paste sau pe legume sau fructe, cum ar fi perele. Pecorino Romano este bogat in proteine si este o sursa buna de calciu, fosfor, potasiu si magneziu.

Pecorino Toscano este o branza tare din lapte de oaie, mai blanda si mai putin sarata decat Pecorino Romano. Pecorino Toscano este o branza DOP produsa in regiunea Toscana din Italia. Pecorino Toscano este gata de consum dupa 20 de zile cand este vandut in stare proaspata sau dupa 3 luni cand este vandut invechit. Fabricat in roti rotunde, mici si dense, Pecorino Toscano este complex, dulce, cremos si cu nuci si este adesea consumat ca branza de masa. Pecorino Toscano, de asemenea, se topeste bine si este deosebit de delicios atunci cand este savurat dupa masa, stropit cu miere sau mancat cu pere sau smochine. Pecorino Toscano invechit este, de asemenea, un inlocuitor excelent pentru Parmigiano Reggiano atunci cand este ras peste paste, supe si salate.

Pecorino Sardo este o branza ferma din lapte de oaie facuta pe insula Sardinia. Nu la fel de cunoscut in afara Italiei ca Pecorino Romano, Pecorino Sardo este o branza DOP care este mai putin sarata, dar are o aroma mai bogata decat Pecorino Romano, iar claritatea sa creste odata cu varsta. Pecorino Sardo este excelent atunci cand este folosit pentru a face pesto sau cand este consumat cu fructe.

Pecorino Siciliano este o branza ferma din lapte de oaie facuta pe insula italiana Sicilia. Pecorino Siciliano este o branza DOP care a fost facuta in Sicilia de cand grecii antici detineau controlul insulei. De asemenea, mai putin sarat decat Pecorino Romano, Pecorino Siciliano poate fi invechit de la 3 sau 4 luni sau pana la 18 luni. Acest Pecorino este adesea aromat cu boabe de piper. In aceasta configuratie, branza este denumita Pepato.

In anumite regiuni ale Italiei, in special in sud, Pecorino este adesea produs cu ingrediente suplimentare, cum ar fi nuci, fistic sau trufe si condimentat cu condimente. Pecorino Pepato, care inseamna „Pecorino cu ardei”, se face prin adaugarea boabelor de piper in timpul eliminarii zerului in procesul de fabricare a branzei.

Astazi, aceste branzeturi Pecorino clasice italiene sunt disponibile in multe arome, inclusiv Pecorino Pepato condimentat cu boabe de piper negru sau ardei iute rosu. Pecorino este o branza preferata in multe paste si o alegere evidenta in regiunile italiene in care se produce branza. De asemenea, este si un foarte un bun inlocuitor pentru Parmigiano-Reggiano.