Friday, 13 September, 2024

Cand putem recomanda un psihoterapeut sau cauta unul pentru copii si adolescenti


Adesea, parintilor le este foarte greu sa accepte ideea ca copilul lor ar putea avea nevoie de ajutor din exterior. Intr-adevar, au impresia ca au esuat in misiunea lor de parinti. Cu toate acestea, unele situatii necesita interventia unui specialist pentru bunastarea intregii familii. Asa ca sa vedem cand putem recomanda un psihoterapeut sau cauta unul pentru copii si adolescenti.

Semnele care ar trebui sa ne alerteze

Ai observat o schimbare de atitudine la copilul tau si asta te ingrijoreaza. In ciuda intrebarilor pe care i le adresezi, el te va asigura ca totul este bine sau este izolat in tacere. Si, din motive intemeiate, uneori copilul poate avea nevoie sa vorbeasca cu cineva care este complet neutru. Poate avea si probleme psihologice – cum ar fi anxietatea, insomnia – din cauza perioadelor dificile (decesul cuiva drag, boala, separarea de parinti, probleme cu colegii de scoala sau cu un anumit profesor etc.). Unele simptome ar trebui sa atraga atentia parintilor, inclusiv:

-O scadere a rezultatelor scolare;

-Agresivitate brusca, angoasa, plans repetat;

-O neconcordanta a comunicarii;

-Tulburari de alimentatie.

La ce varsta poti apela la ajutorul unui terapeut?

Nu exista varsta pentru a merge la un psihiatru. Sa luam cazul unui copil mic care regurgiteaza, care intampina orice dificultate in timpul hranirii. Odata ce problemele strict medicale (cum ar fi o problema gastroesofagiana sau o deformare) sunt eliminate, poate fi o problema legata de anxietatea mamei. Este necesar sa consultuam un psiholog pentru copii atunci cand situatia ne depaseste, atunci cand parintii se simt neputinciosi in fata suferintei copilului lor. Si asta se intampla indiferent de varsta copilului.

Ce terapeut sa alegi? Psiholog sau psihiatru?

Psihiatrul este medic specialist. El este singurul din domeniu care poate prescrie medicamente. Psihiatrul ar trebui consultat pentru starile pentru depresie severa sau o tulburare de comportament, sau pentru boli mentale ce necesita tratament medicamentos. Rolul sau este de a permite copilului sa se separe de problemele parintilor sai. Copiii functioneaza asa: se simt responsabili adesea pentru problemele adultilor. Si asta este ceea ce genereaza problemele copiilor. Au propriile probleme, la scoala sau cu prietenii si, in plus, poarta problemele parintilor lor. Este greu. Si uneori, toata aceasta situatie duce la situatii de blocare. Copilul dezvolta apoi simptome sau comportamente care sunt debilitante si ingrijoratoare pentru parinti.

Psihologul

Nu este medic si este important sa se faca aceasta diferentiere. Psihologul poate lucra in cabinete private sau institutii precum spitale, scoli, universitati si asa mai departe. Putem duce copilul la psiholog cand acesta are niste blocaje, anxietati, depresie usoara, anumite tulburari ce nu necesita tratament medicamentos si supraveghere medicala.

Alegerea terapeutului este importanta. Putem vorbi si cu medicul de familie pentru a ne recomanda un specialist, fie ca vorbim despre psihiatru ori psiholog.

Cand sa-ti duci copilul la psiholog?

Multi parinti au impresia ca au gresit in “meseria” de parinti. Desi poate fi adevarat, nu este intotdeauna un adevar. In plus, nu este vorba de a-i face pe parinti sa se simta vinovati. Dar, pentru a fi parinte, in mod ideal ar trebui sa fii adult. Si este innebunitor sa vezi numarul de parinti care au ramas ei insisi copii, care nu s-au separat inca de problemele propriilor parinti. Si care, dintr-o data, se gasesc complet coplesiti de atitudinea copilului, mai ales cand acesta devine adolescent.

Cu toate acestea, rolul parintilor ramane esential, chiar daca acest lucru nu este intotdeauna usor. Rolul parintilor nu trebuie banalizat. Pentru a creste, un copil trebuie sprijinit si trebuie sa ii acordam multa atentie. Pentru a-si gasi drumul in viata, are nevoie de tinte fixe. Permite-i sa se dezvolte si sa devina el insusi, la randul sau, un adult. Daca are in fata parinti-copii care inverseaza rolurile, care il intreaba, care ii cer parerea cu privire la deciziile care trebuie luate sau care sunt prea mult pentru el, atunci copilul se simte coplesit si raspunde la acest lucru cu anxietate si alte simptome. Nu ii revine copilului sa-si poarte parintii in spate. Este invers. Parintii trebuie sa indrume copilul pana la varsta adulta.

Alegerea psihologului potrivit pentru copilul tau

Cea mai usoara cale este sa discuti cu medicul sau pediatrul care va poate sfatui cu privire la alegerea ce trebuie facuta si va va oferi adrese utile in acest sens. De asemenea, poti sa vorbesti cu rudele sau cu prietenii care au trecut prin situatii similare. Cu siguranta iti pot oferi sfaturi. Ai grija insa sa mergi al cineva care isi cunoaste bine profesia. Poti apela chiar si la scoala, la asistentii sociali si asistentii medicali, care sunt familiarizati cu structurile de acest gen. Poti apela inclusiv la terapia de parenting pentru a-ti ajuta copilul. La Psihoplan vei gasi cele mai bune sfaturi.

Cum sa duci copilul la psiholog?

Trebuie sa-i explici ca psihologul este cineva neutru care il poate ajuta si ca tot ce ii va spune acestuia va ramane acolo, deoarece este considerat un secret profesional. Explica-i ca acesta il poate ajuta sa inteleaga ce i se intampla si sa faca fata acestei noi situatii. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca poti merge acolo o signura data pentru a vedea cum merge si cum empatizeaza. Copilul sau adolescentul trebuie sa se simta increzator cu interlocutorul sau: daca nu se simte confortabil cu persoana respectiva, poti cauta pe altcineva, o persoana alaturi de care copilul sa se simta mai increzator.

De asemenea, poti incerca sa faci si tu, ca parinte , terapie de parenting si, astfel sa ajungi sa intelegi mai bine nevoile copilului tau si a poti combina cele doua terapii spre binele lui.