Friday, 08 November, 2024

Cat de utila este dermatoscopia si instrumentele de diagnosticare precum DL200 hybrid dermatoscope


 

Diagnosticul unei probleme cutanate este adesea, dar nu intotdeauna, bazat pe ceea ce se vede. Dermatologii tind sa intampine situatii in care posibilitatea interpretarii superficiale complica diagnosticul si, in acest caz, solicita confirmarea cu ajutorul investigatiilor mai profunde. Metodele utilizate in mod obisnuit pentru diagnosticul la suprafata pielii pot fi invazive, cum ar fi biopsie cutanata si a scalpului, semi invazive, cum ar fi frotiuri de piele, sau neinvazive ce implica utilizarea unui aparata special, precum un dermatoscop. In ziua de azi exista aparate precum DL200 hybrid dermatoscope.

Dermatoscopia, cunoscuta si sub numele de microscopie cu epiluminescenta sau microscopie de suprafata a pielii, este o tehnica neinvaziva, facuta pe viu, care si-a gasit in mod traditional utilizarea in evaluarea si diferentierea leziunilor melanocitare suspecte de leziunile displazice si melanoamele, precum si cancerele keratinocitare ale pielii. Aici amintim carcinomul cu celule bazale si carcinomul cu celule scuamoase.

In ultimii ani, utilizarea dermatoscopiei a crescut in contextul tulburarilor dermatologice generale, inclusiv pentru a detecta dermatoza inflamatorie, dermatoza pigmentara, dermatoza infectioasa si tulburarile parului, scalpului si unghiilor. Unii termeni sunt folositi pentru a descrie indicatii specifice: pigmentaroscopie pentru leziuni pigmentate, trichoscopie a scalpului si a parului, onoscopie a unghiilor, inflamoscopie pentru dermatoza si leziuni inflamatorii, precum si entomodermoscopie a infestarilor si infectiilor cutanate. Rolul dermatoscopiei in diagnosticarea tulburarilor de dermatologie generala a cunoscut un real avant.

Cum spuneam, pentru a diagnostica leziunile de mai sus, este necesara folosirea unui dermatoscop. Un dermatoscop este prevazut cu o lentila, cu caracteristicile adaugate de marire mult mai mare si un sistem de iluminare incorporat reglabil. O lentila manuala, chiar si cu iluminare incorporata, nu poate permite vizualizarea dincolo de suprafata pielii din cauza reflectarii si imprastierii luminii din stratul cornos. Un dermatoscop poate evalua structurile la adancimea dermei reticulare si poate inregistra imagini pentru comparatii viitoare. Principiul de baza al dermoscopiei este transiluminarea unei leziuni pentru a o studia cu marire mare pentru a vizualiza trasaturile subtile. Lumina incidenta pe o suprafata precum pielea poate fi reflectata, refractata, difractata si / sau absorbita. Proprietatile fizice ale pielii influenteaza aceste fenomene. Cea mai mare lumina incidenta pe pielea uscata si solzoasa este reflectata, dar pielea neteda si grasa permite trecerea luminii pentru a ajunge la derma mai profunda. Aplicarea unui lichid de legatura sau imersiune pe piele, imbunatateste transluciditatea si imbunatateste vizibilitatea structurilor cutanate subterane ale leziunii in curs de investigare.

Cea mai noua generatie de dermatoscoape include polarizatori incrucisati incorporati, care filtreaza lumina imprastiata de la periferie, reduc orbirea si permit vizualizarea structurilor substratale fara a fi nevoie de un fluid de legatura. Unele dermatoscoape au un sistem de fotografie incorporat cu software de sustinere pentru captarea si stocarea imaginilor. Pentru acele dermatoscoape fara sisteme incorporate, sunt disponibile adaptoare speciale pentru conectarea la camerele digitale. Dispozitivele avansate au sisteme de cartografiere a intregului corp pentru analize detaliate si urmarirea leziunilor cutanate in timp. Unitatile portabile mai noi se pot atasa la telefoanele inteligente pentru o captura si o documentare mai usoara a imaginilor. Ca acestea din urma, este si dermatoscopul de buzunar DermLite DL200 Hybrid. Acesta este mai bun decat predecesorul sau, DermLite DL2 Hybrid, in toate modurile. In corpul sau din otel inoxidabil frumos ergonomic, usor de curatat, DL200 Hybrid adopta sistemul optic de la DL2, integreaza un mecanism distantier retractabil inovator, super-rapid, cu focalizare precisa, compatibilitate Ice Cap, o durata de viata a bateriei mai lunga, conectivitatea la smartphone si, in acest model hibrid, alegerea modalitatilor polarizate si nepolarizate, sunt toate incorporate intr-o unitate frumos proiectata.

DL200 Hybrid combina iluminarea polarizata si nepolarizata, astfel incat sa poti vizualiza pigmentul si structurile vasculare cu sau fara fluide de imersiune.

Tehnica

Dermatoscopia este realizabila fie prin tehnica fara contact, fie prin tehnica de contact. In tehnica de contact, placa de sticla a instrumentului atinge leziunea prin fluidul de legatura. In tehnica fara contact, lentila cu polarizare incrucisata absoarbe toata lumina imprastiata si, prin urmare, permite ca lumina dintr-un singur plan sa treaca prin ea fara contactul lentilei cu pielea. Tehnica de contact ofera o iluminare si o rezolutie mai bune. Avantajul tehnicii fara contact este prevenirea infectiilor intre pacienti. Evitarea infectiei incrucisate in cazul dermatoscopiei de contact se face prin utilizarea unei bariere precum o folie alimentara sau o banda adeziva peste pielea leziunii.

Desi aparitia dermatoscoapelor de inalta calitate cu polarizatori a facut ca utilizarea fluidelor de legatura si a dermatoscopiei de contact sa fie aproape redundanta, merita sa fii constient de concept. Lichidul de legatura imbunatateste transluciditatea stratului cornos facilitand imagistica structurilor mai profunde. Multe substante pot functiona in aceasta capacitate, inclusiv ulei mineral, etanol, parafina lichida si gel folosit la electrocardiograme. Acesta din urma ramane cel mai frecvent utilizat lichid de legatura din era actuala.

Imbunatatirile recente in fabricarea dermatoscoapelor includ – reducerea dimensiunilor si volumului dispozitivului, conectivitate wi-fi pentru dermatoscoape USB, analiza digitala a imaginii si incercari de a incorpora inteligenta artificiala pentru a crea o unitate de diagnosticare automata. Un astfel de device este si DermLite DL200 Hybrid.

Desi dermatoscopia este un instrument excelent pentru triaj, trebuie sa fie combinata cu tabloul macro clinic si histopatologia pentru a fi concludente. Rolul dermatologului este vital in acest sens.

Dermatoscopia nu ar trebui considerata ca un instrument „auxiliar” sau „optional”, cel putin pentru un dermatolog.

Dermatoscopia nu este doar pentru dermatologi, ci mai degraba abilitatea ar trebui sa fie dobandita si personalizata si de alti specialisti, in special de medicii generalisti / medicii de familie, pediatrii si dermato-chirurgi. Pediatrii, in special, trebuie sa se familiarizeze cu dermatoscopia si cu manuirea unui dermatoscop, deoarece proprietatea neinvaziva si vizuala a dermoscopiei si imaginile acesteia fac mult mai convenabila interactiunea pediatrilor cu un copil anxios.