Tuesday, 14 January, 2025

Cate filtre sunt prezente in componenta unui autovehicul si de ce sunt acestea importante?


Atunci cand se vorbeste de revizia generala a unui autovehicul, se prevede si inlocuirea consumabilelor cu altele noi si, de preferat, originale. Unele dintre aceste componente consumabile sunt filtrele, care se gasesc intr-un numar mare si care ar trebui schimbate la fiecare revizie, pentru a asigura o buna functionare a masinii si chiar pentru bunastarea pasagerilor.

Rolul filtrelor auto este unul esential, fiecare fiind insa destinat unei anumite parti a autovehiculului. Indiferent de marca sau modelul automobilului, acesta este dotat cu 5 filtre, fiecare cu functia sa importanta.

  1. Filtrul de combustibil

Chiar si in conditiile in care alimentarea autovehiculului se face numai de la statiile peco, se intampla adesea ca benzina sau motorina sa fie de o calitate indoielnica sau sa contina particule ce pot deteriora unele componente ale motorului, daca patrund in acesta. De aceea, este necesar sa se foloseasca un filtru de combustibil, care va retine particulele de murdarie si apa ce se pot gasi in combustibil.

  1. Filtrul de ulei

De asemenea, schimbul de ulei trebuie efectuat la un anumit interval de timp, iar odata cu uleiul ar trebui schimbate si filtrele de ulei. La fel ca in cazul filtrelor de combustibil, cele de ulei au rolul de a impiedica impuritatile si particulele de praf, produsele de ardere si aschiile de metal sa patrunda in motorul masinii.

Astfel, durata de viata a elementelor motorului va fi prelungita, ajutand totodata la realizarea unei economii de energie. Tocmai de aceea, filtrul de ulei este considerat cel mai important dintre filtrele unei masini.

In plus, pentru ca gradul de eficienta sa fie unul cat mai ridicat, se recomanda utilizarea unor produse originale. De exemplu, cei care folosesc filtre originale Opel Insignia A, se vor bucura de capacitatea acestora de a retine particulele daunatoare, care este una superioara, ceea ce va oferi garantie indelungata bunei functionari a motorului.

  1. Filtrul de aer

Filtrul de aer vizeaza tot buna functionare a motorului autovehiculului, acesta ajutand la „respiratia” motorului. Pentru a produce arderea si pentru a functiona, motorul auto are nevoie si de aer, iar cum impuritatile din combustibil sunt oprite de filtrul de combustibil sa patrunda in motor, la fel si filtrul de aer purifica aerul inainte de a intra in motor.

  1. Filtrul de particule

Rolul pe care il are filtrul de particule este similar cu rolurile celorlalte tipuri de filtre prezentate anterior, numai ca acesta vizeaza in mod special particulele eliberate in urma arderii. Drept urmare, acesta va ajuta la reducerea gradului de poluare al gazelor emise de masini in timpul functionarii.

  1. Filtrul de polen

Habitaclul sau interiorul masinii este si el la fel de important pentru soferi si pentru pasagerii acestuia, aerul care patrunde aici in timp ce masina circula pe sosea fiind astfel curatat cu ajutorul unui filtru de polen, cunoscut si sub denumirea de filtru de habitaclu. Acesta retine nu numai polenul din aer, ci si mirosurile, praful, virusurile si bacteriile, fiind deci esential pentru sanatatea oamenilor.