Saturday, 20 July, 2024

Cauze si tratament keratoza seboreica


tratament keratoza seboreica

Keratoza seboreica, cunoscuta si sub denumirea de veruci seboreice sau negi senili, este o afectiune comuna a pielii caracterizata prin aparitia unor leziuni inofensive, de obicei, de culoare maro sau negricioasa, pe diferite zone ale corpului. Desi keratoza seboreica nu este periculoasa din punct de vedere medical, aceasta poate fi deranjanta din punct de vedere estetic si poate cauza disconfort fizic sau emotional.

Din ce cauza apare keratoza seboreica?

Cauza exacta a keratozei seboreice nu este pe deplin inteleasa, dar se crede ca multiple factori pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni:

  • Factori genetici: Exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea keratozei seboreice, ceea ce inseamna ca persoanele cu membri ai familiei afectati pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
  • Inaintarea in varsta: Keratoza seboreica este mai frecventa la persoanele in varsta, deoarece productia de sebum si keratina in piele poate creste odata cu inaintarea in varsta.
  • Expunerea la soare: Expunerea cronica la soare si radiatiile ultraviolete poate creste riscul de dezvoltare a keratozei seboreice sau poate agrava leziunile existente.
  • Dezechilibre hormonale: Schimbarile hormonale, cum ar fi cele care apar in timpul sarcinii sau in timpul menopauzei, pot influenta dezvoltarea keratozei seboreice.
  • Alti factori: Alti factori care pot contribui la aparitia keratozei seboreice includ obezitatea, diabetul zaharat si anumite afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau psoriazisul.

Pentru a intelege mai bine ar trebui sa citesti mai multe despre ce este și cum se trateaza keratoza seboreica.

Tratamentul pentru keratoza seboreica

Desi keratoza seboreica nu necesita, in general, tratament medical deoarece este o afectiune benigna, exista optiuni disponibile pentru gestionarea leziunilor si reducerea disconfortului asociat si poti merge la un cabinet dermatologie cu bilet de trimitere. Optiunile de tratament pot include:

  • Crioterapia: Aceasta implica aplicarea de azot lichid pentru a congela si distruge leziunile keratozei seboreice.
  • Curetajul sau excizia: Indepartarea chirurgicala a leziunilor poate fi o optiune in cazul leziunilor mari sau deranjante.
  • Electrocauterizarea: Acest tratament implica utilizarea unui curent electric pentru a arde si a distruge leziunile keratozei seboreice.
  • Medicatia ropica: Unele creme sau lotiuni topice pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea dimensiunii sau a aspectului leziunilor keratozei seboreice.
  • Monitorizare si observare: In unele cazuri, medicii pot recomanda simpla monitorizare si observare a leziunilor, in special daca acestea nu provoaca disconfort sau nu sunt considerate periculoase din punct de vedere medical.

Keratoza seboreica este o afectiune comuna a pielii care poate aparea la persoanele de toate varstele, dar este mai frecventa la persoanele in varsta. Desi aceasta nu este periculoasa din punct de vedere medical, keratoza seboreica poate fi deranjanta din punct de vedere estetic si poate cauza disconfort. Cu toate acestea, exista optiuni de tratament disponibile pentru gestionarea acestei afectiuni si pentru a reduce impactul asupra calitatii vietii pacientului. Este recomandabil sa consultati un medic sau un dermatolog pentru evaluarea si gestionarea adecvata a keratozei seboreice.

Nu incerca tratamente acasa fara sa discuti in prealabil cu un medic deoarece exista riscul sa faci mai mult rau decat bine afectiunii de care suferi.