Saturday, 23 September, 2023

Ce beneficii au consumatorii de cafea?


Consumi des cafea si te intrebi daca aceasta iti aduce sau nu beneficii? Iata care sunt cele mai importante avantaje pe care le poti obtine de la o cafea buna si de ce ar trebui sa continui sa consumi cafea.

Imbunatateste sanatatea pielii

Cafeaua are si avantaje pentru pielea ta. Boabele de cafea contin cofeina si polifenoli, cum ar fi acizii clorogenici (CGA), care pot avea efecte antiinflamatorii si antimicrobiene si protejeaza de fotoimbatranire. Pentru acest beneficiu, poti bea mai multe pahare cafea in timpul zilei, dar ai grija sa nu exagerezi totusi cu consumul de cafea.

Aplicarea cafelei lichide pe piele sau ca un exfoliant facut din zat poate ajuta la probleme ale pielii precum eczema, psoriazisul si acneea. Consumul de cafea este, de asemenea, asociat cu un  risc scazut de carcinom bazocelular, un cancer de piele comun.

Diferite tipuri de cafea

Cand vine vorba de a bea cafea, ai optiuni. Cafeaua cu lapte si cafeaua neagra sunt similare, asa ca adaugarea de lactate depinde doar de preferintele personale. Deoarece continutul de cofeina este responsabil pentru unele dintre beneficiile consumului de cafea, beneficiile cafelei decofeinizate sunt mai limitate.

Daca ideea de cafea traditionala nu te atrage, poti opta pentru alternative de cafea precum cafeaua cu ciuperci sau cicoare. Cafeaua cu ciuperci foloseste ciuperci medicinale, cum ar fi Chaga si Reishi, amestecate in cafea obisnuita. Aceste ciuperci au fost folosite in medicina traditionala de sute de ani si sunt asociate cu o serie de beneficii pentru sanatate. Unele beneficii sugerate de cafea cu ciuperci includ imbunatatirea nivelului de somn si de energie, scaderea stresului, un sistem imunitar mai puternic, sustinerea memoriei si reducerea inflamatiei.

In schimb, cafeaua cu cicoare este facuta din radacinile unei plante din familia papadiei. Este o alternativa fara cofeina la cafeaua obisnuita, care poate avea efecte antiinflamatorii si antibacteriene.

Efecte secundare ale cafelei

Cafeaua este bogata in cofeina care, ca stimulent, poate provoca reactii adverse precum:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Insomnie

Persoanele care experimenteaza aceste efecte ar putea dori sa-si reduca consumul de cafea, sa se opreasca cu totul sau sa treaca la cafea decofeinizata.

Unii oameni pot avea, de asemenea, efecte digestive nedorite. In primul rand, cafeaua este de obicei acida, ceea ce poate irita stomacul si creste acidul gastric, ducand la diaree. In plus, cafeaua stimuleaza organismul sa elibereze hormonii gastrina si colecistokinina, care declanseaza miscarile intestinale.

Un alt lucru de luat in considerare este ca, desi unele studii arata ca cafeaua poate ajuta la pierderea grasimilor si la gestionarea greutatii, unii oameni pot descoperi ca are efectul opus. Un beneficiu al cafelei negre este ca nu are calorii, dar ai putea sa te ingrasi daca adaugi in mod regulat creme sau indulcitori cu continut ridicat de calorii. In plus, cafeaua poate interfera cu modelele de somn sanatoase daca o consumi mai tarziu in cursul zilei. Cercetatorii au asociat somnul slab cu greutatea corporala mai mare.

Cofeina poate interactiona si cu anumite medicamente. De exemplu, cofeina poate afecta absorbtia levotiroxinei (un medicament pentru tiroida). In cantitati mai mari, poate, de asemenea, exacerba efectele secundare ale anumitor medicamente. Cand incepeti un nou medicament, intrebati furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala despre posibilele interactiuni dintre medicamente si alimente.