Desi este una dintre cele mai consumate bauturi din lume si exista o intreaga cultura in jurul ei, exista aspecte ale cafelei care raman necunoscute. Ce este cafeaua? Cum si unde este produsa? De ce exista atat de multe modalitati de a o pregati?
Daca ne intrebam ce este cafeaua, multi vor spune ca este acel lichid intunecat cu o aroma bogata. Dar cafeaua este mult mai mult. Si este important sa stim cum apare de fapt acea bautura care ne place atat de mult, si de unde apare cafea de specialitate pe care o apreciem si mai mult.
De unde provine cafeaua
Incepem turul pentru a sti ce este cafeaua descoperind astfel ca boabele de cafea sunt fructe.
In zonele tropicale si subtropicale din Africa, America si Asia, se cultiva arbusti, numiti Cafeto, care produc un fruct numit cires de cafea (datorita asemanarii sale cu acel fruct), un fruct mic, rotund, care are o culoare rosie intensa atunci cand este copt. In interiorul acestui fruct se afla boabele de cafea sau semintele.
Acest fruct este compus din diferite parti pe care le includ in rezultatul final. Primul este pielea, care este verde pana cand se maturizeaza si adopta o nuanta rosiatica; apoi apare pulpa, foarte bogata in zahar si care influenteaza procesul de fermentare prin care trece cafeaua; urmeaza o coaja subtire, un strat care acopera fiecare dintre cele doua seminte sau boabe de cafea.
Acea samanta este cea care este prajita si macinata pentru a deveni mai tarziu o pulbere din care se obtine bautura preferata. Hautecup – cafenea Constanta este locul in care veti gasi cafea prajita perfect.
Arabica si Robusta, cele mai cultivate soiuri de cafea
Stiai ca exista aproximativ 500 de genuri si peste 6.000 de specii in familia botanica a arborilor de cafea? Unul dintre genuri este Coffea, care are 10 specii cultivate de om si din care provine toata cafeaua pe care o consumam.
Arabica este cea mai populara, reprezentand 70% din consumul mondial. Este cel mai vechi soi cunoscut si isi are originea in Etiopia de astazi, desi este cultivat in prezent in America Latina, Africa Centrala si Centrala, India si Indonezia.
Aroma
Se remarca prin aroma sa usoara, pentru ca are nuante foarte variate de aroma si pentru obtinerea unei cafele bine echilibrate.
La randul sau, Robusta provine dintr-o planta puternica si rezistenta care creste in regiuni umede de joasa altitudine, in principal in Africa de Vest si Centrala, Asia de Sud-Est si Brazilia.
Din ea vei obtine o cafea mai amara, aspra, cu de doua ori mai multa cofeina. Aceasta cantitate de cofeina este folosita de arborele de cafea pentru a se apara impotriva daunatorilor, bolilor sau stresului din cauza lipsei de apa.
Originile si istoria cafelei
Pentru a sti ce este cafeaua, este, de asemenea, important sa cunoasteti originile si istoria acesteia.
O zona a Africii, in Etiopia, este locul de unde provine arborele de cafea, probabil in provincia Kaffa. De acolo s-a raspandit in Temen si Arabia printr-un port mare din acea vreme, asa cum era Moca (da, seamana cu un tip de cafea).
Tocmai in tarile arabe cafeaua s-a raspandit rapid si au fost primii care au deschis kaveh kanes, unitati unde s-a servit cafeaua si s-a savurat alaturi de muzica si sah.