
A te teme de moarte este o anxietate destul de sănătoasă și legitimă. Îți permite să rămâi precaut în viața de zi cu zi și să setezi limite, să vorbești cu familia, să apelezi la servicii funerare, altfel ai fi în pericol permanent.
Ce este?
Este important să te gândești la moarte din când în când, atâta timp cât nu devine invazivă, ajută la evidențierea prețiozității vieții. Dar, dusă la extrem, frica de moarte poate deveni patologică, nevrotică și paralizantă. Aceasta se numește thanatofobie. Corespunde fricii de moarte excesive, intense și de durată, care provoacă anxietate incontrolabilă la persoana care se confruntă cu un obiect și/sau un context legat de moarte.
Această teamă provoacă în mod semnificativ perturbări în viața persoanei în cauză (socială, profesională, familială, mentală, fizică), cum ar fi: incapacitatea de a-și lăsa copiii în pace, incapacitatea de a lua anumite tipuri de transport, incapacitatea de a avea cuțite acasă, o incapacitate de a merge într-o călătorie sau de a face anumite activități.
Teama de moarte nu este pur și simplu teama de a-ți pierde viața, este și teama de a nu mai exista, de a nu reuși să te proiectezi pozitiv, de suferințele care pot preceda moartea, de a fi invadat de regret sau remușcare, de a nu mai fi în contact cu cei dragi, de a fi confruntat cu necunoscutul (lumea de după, viitorul, neantul…), de a fi uitat, de a nu fi reușit în viață, de a fi singur, de a-și pierde autonomia, de a deveni „nimic” sau de a nu-ți mai putea controla viața.
Cine poate fi afectat?
Teama de moarte poate afecta orice persoană suficient de mare pentru a fi conștientă de propriul său caracter, adică iremediabil, definitiv și inevitabil, astfel încât să poată fi vizibilă de la 7-8 ani, vârstă la care avem acces la gândul abstract. Cu toate acestea, unii oameni riscă mai mult să se teamă de moarte, cum ar fi:
- Persoanele cu o patologie cronică cu risc de deces aleatoriu sau sigur.
- Oamenii care au experimentat un eveniment traumatic legat de moarte.
- Oameni care au fost condiționați de un terț.
- Oameni care au un temperament anxios.
- Persoanele care suferă de tulburări psihice.
- Oamenii aflați într-o stare deprimată.
- Oamenii care însoțesc o persoană dragă în îngrijiri paliative, de exemplu.
- Oameni cărora le este greu să trăiască momentul, care sunt mereu în așteptare.
- Oamenii adesea expuși la imagini și/sau contexte de deces.
- Adolescenți.