Monday, 02 December, 2024

Ce este overbookingul si ce drepturi ai?


Pe masura ce tot mai multe persoane incep sa calatoreasca in afara tarii, cu ajutorul avioanelor, auzim tot mai des termenul de overbooking. De asemenea, calatorii sunt foarte speriati de faptul ca ar putea sa cumpere bilete la un zbor supra rezervat si sa intampine probleme la imbarcare. Oversellingul este o practica obisnuita si implica vanzarea unui serviciu sau a unui bun volatil, depasind capacitatea reala. Overselling se practica foarte des in domeniul calatoriilor si in cazare in general. Overbooking este de asemenea o practica legala dar doar in anumite conditii.

Ce trebuie sa stii despre overbooking

Ideea de overbooking nu este prezenta doar la noi ci este de fapt o practica foarte des intalnita in cazul companiilor low-cost si in cazul hotelurilor. Se practica in intreaga lume si nu este o regula sa ti se intample sa cumperi un bilet la o astfel de cursa, insa aceasta situatie se poate intampla si trebuie sa stii ce sa faci.

Statisticile spun ca exista foarte putini clienti, mai exact intre 3 si 5 procente, care nu mai vin la imbarcare pe anumite zboruri comerciale sau care nu mai vin in unitatea de cazare. Companiile aeriene sunt cele care cauta sa aiba avioanele cat mai pline si hotelierii vor sa aiba camerele ocupate.

Suprarezervarea este o practica prin care o companie aeriana vinde mai multe bilete de avion comparativ cu numarul de locuri disponibile. Astfel, se incearca sa fie compensate situatiile in care un pasager nu se prezinta la imbarcare. Locul lasat liber va fi alocat unui alt calator care nu poate sa isi mai rezerve biletul pe locul respectiv.

Overbookingul poate insa sa apara si in alte situatii si nu doar prin numarul de bilete vandute. Acest fenomen poate sa apara si in cazul in care se schimba aeronava de la una cu mai multe locuri la una mai mica. Astfel de cazuri au fost intalnite si la Tarom. De asemenea, overbookingul poate sa apara si atunci cand compania aeriana anuleaza anumite zboruri pentru ca sunt foarte putini pasageri, insa ii aduna pe toti la un zbor comun si astfel sunt pasageri care raman pe afara.

Ce se intampla cu pasagerii in standby?

Aceasta este o intrebare foarte buna pe care o pun cei mai multi dintre pasageri. In cazul unui zbor overbooked exista mai multi pasageri care au biletele cumparate din timp si care au facut toate formalitatile de check in si au loc. De asemenea, sunt pasageri suplimentari care stiu ca se face overbooking si pe cartea de imbarcare au acest lucru mentionat.

Cei care fac parte din prima categorie au dreptul de a se imbarca fara probleme. Ei si-au platit biletele si au trecut prin toata procedura, s-au prezentat la timp la poarta si totul este in avantajul lor. Ceilalti ajung la imbarcare si trebuie sa astepte. Dupa ce sunt imbarcati toti cei care au cumparat biletele din timp si au loc rezervat, se verifica daca mai exista locuri libere si atunci, pasagerii care sunt in asteptare se pot imbarca.