Potrivit Wikipedia, responsive web design este o abordare care asigura ca toate paginile site-ului web arata, functioneaza si se simt perfect pe orice dispozitiv. Fie ca este un telefon mobil mic vechi, cu o latime a ecranului de 320 px, un phablet modern cu ecran de 7 inchi, un iPad mare sau un televizor cu o linie diagonala masiva, toate aspectele principale precum continutul, designul si mai ales functionalitatea ar trebui sa performeze constant, pentru a oferi utilizatorilor o experienta excelenta de utilizare.
In termeni tehnici, designul web receptiv implica un set de instructiuni care ajuta paginile web sa-si schimbe aspectul si dimensiunea pentru a indeplini diferite aspecte si rezolutii ale ecranului. Este ideal sa apelati al un specialist pentru a obtine rezultatul corect iar noi recomandam sa vedeti oferta de la web design Constanta.
Concept
Conceptul de site web responsive a aparut din cauza unor modalitati ineficiente si nepotrivite de a gestiona dimensiunile ecranului. Initial, paginile au fost create pentru a viza un anumit dispozitiv. Aceasta abordare a implicat crearea unei game de modele pentru fiecare nivel responsive, rezultand versiuni diferite ale aceleiasi pagini. Cu toate acestea, odata ce web-ul mobil a devenit o realitate si au aparut tot mai multe dispozitive cu rezolutii non-standard, aceasta abordare a devenit rapid irelevanta, deoarece nu a putut gestiona eficient aceasta varietate. Afla mai multe despre realizare website, accesand linkul.
La inceputul anilor 2010, in mare parte datorita unui talentat Ethan Marcotte, dezvoltatorii au inceput sa treaca de la designul adaptiv popular (o abordare care presupunea crearea mai multor versiuni ale unui design) la designul responsive (o abordare care sugera doar o versiune flexibila a unui site web care putea fi intins sau micsorat pentru a se potrivi cu ecranul). Desi acea tehnica era destul de noua si netestata, totusi beneficiile ei au fost greu de ignorat. Chiar si acum, acele avantaje demonstreaza tuturor ca un site web responsive este o alegere buna.
Beneficiile designului web responsiv
Principalele beneficii ale utilizarii unui site web responsive sunt
- experienta vizuala consistenta;
- experienta de utilizator mai buna;
- nu este nevoie de redirectionari;
- rate de respingere mai mici;
- necesitati mai mici de intretinere;
- viteza mare de incarcare a paginii web;
- fara taxe suplimentare pentru crearea si mentinerea diferitelor versiuni;
- raportare analitica simpla.
Chiar daca designul receptiv este de preferat, acesta are dezavantajele sale, de exemplu:
- Nu este complet optimizat;
- Poate incetini performanta;
- Poate suferi de incompatibilitatea browserului web;
- Derularea campaniilor de publicitate este dificila;
- Face dificila oferirea de lucruri diferite diferitilor utilizatori, in functie de dispozitivul utilizat;
Cu toate acestea, a avut si are avantaje semnificative fata de alte solutii. Prin urmare, in zilele noastre, designul web responsive este un standard pentru site-uri web.
De ce este important designul web responsiv?
Cresterea designului responsive are de-a face mult cu cresterea dispozitivelor mobile, a tabletelor si a dispozitivelor inteligente precum Kindle, console de jocuri etc. Utilizatorul modern se asteapta sa poata accesa orice site web cu o gama larga de dispozitive. Site-ul dvs. ar trebui sa fie pregatit pentru orice scenariu. Nu puteti ignora aceste cerinte pentru ca cifrele nu mint: conform studiilor recente,
- peste 80% dintre utilizatori navigheaza pe internet folosind dispozitive mobile in 2019;
- mai mult de 60% din vizitele Google sunt efectuate prin intermediul unui dispozitiv mobil;
- dispozitivele mobile reprezinta mai mult de 50% din traficul site-urilor web la nivel mondial.
Brandul tau nu poate neglija aceasta tendinta. Daca nu poti indeplini aceste asteptari si cerinte in crestere adaptandu-te rapid la noua realitate, atunci esti sortit esecului, iar brandul tau este sortit disparitiei.