Wednesday, 19 June, 2024

Ce factori contribuie la alegerea unui vin rose de calitate?


Atunci cand alegem o sticla de vin, trebuie sa stim ceea ce cautam. Desigur nu toata lumea este cunoscatoare de vinuri, insa achizitionand de la crama Girboiu, clientii isi pot face o opinie clara despre ce vin doresc. Avand categorii multiple pentru vin rose, rosu sau vin alb, este usor pentru clienti sa aleaga vinul cel mai potrivit pentru evenimentul lor sau pentru simplul consum.

Cel mai important: acum stii de ce ai nevoie, alege cu grija. Iata cativa markeri utili care ar trebui sa fie suficienti pentru a alege:

Culoare: In timp ce intensitatea culorii nu este un indiciu pentru calitate, nuanta de roz va ofera indicii despre varsta si prospetime. Fie ca este palid sau mai inchis la culaore, nuanta ar trebui sa fie in continuare in spectrul violet, nu portocaliu, spre roz.

Aroma: Cauta o aroma apetisanta: vinul trebuie sa aiba miros si sa aiba gust proaspat chiar si la temperatura camerei – acesta este un test de stres grozav atat pentru alb, cat si pentru roz.

Echilibru: Gustul trebuie sa aiba o aciditate crocanta si cea mai mica nota de tanin. Ar trebui sa existe macar o lungime. Atata timp cat vinul are suficienta aciditate, o bucata de zahar rezidual, de doar 3-4 g/l, poate actiona ca un potentiator al aromelor fructelor. Chiar si rose-urile putin mai dulci functioneaza bine, iar aciditatea suficienta este factorul decisiv aici.

Varsta: Cu exceptia cazului in care ai de-a face cu un rosé cu adevarat de top, care poate dura un pic pana la maturare, ar trebui sa ramai la cea mai recenta epoca si sa eviti orice oferte speciale cu pret redus atunci cand cineva incearca sa renunte la stocul excesiv de anul trecut. Respecta aceste reguli si vei putea adulmeca vinuri roz grozave de pe tot globul.

Sticla de Tectonic Rose este o alegere foarte buna nu doar pentru ca se poate achizitiona la un pret avantajos, ci si datorita aromelor primare de fructe de padure precum fragi si zmeura, cirese albe si note citrice de gref roz si coaja de portocala. Exista aproximativ 140 de nuante diferite de rosé, de la cel mai deschis la cel mai inchis. Multi oameni va vor spune ca vinurile rose usoare sunt cele mai bune si ca ar trebui sa fii atent la vinurile rose inchise, ceea ce este destul de incorect. Pe de alta parte, adevarata regula de respectat este sa alegi un rosé cu o culoare vie si stralucitoare. Este o garantie a calitatii, indiferent daca vinul este deschis sau inchis.

Spre deosebire de ceea ce cred majoritatea oamenilor, vinul rosé nu este doar un vin de aperitiv. Si este culoarea care iti va oferi o idee despre alegerea care trebuie facuta. Daca esti in cautarea unui vin pentru aperitiv, sau pentru o dupa-amiaza la piscina, alege un vin rosé cu o culoare deschisa. Vinurile rose limpezi au in mare parte un gust fructat, un continut scazut de alcool (aproximativ 12°) si vor fi usoare si, prin urmare, mai usor de baut.