Wednesday, 12 June, 2024

Ce temperatura ar trebui sa setezi pentru casa ta?


Determinarea temperaturii ideale a locuintei si a setarii termostatului ar trebui sa inceapa cu raspunsul la aceste intrebari directoare: Ce temperatura ar trebui sa fie casa mea? Setarile termostatului eficient din punct de vedere energetic difera de la sezon la sezon? Unde ar trebui sa-mi plasez termostatul in casa pentru a obtine o eficienta energetica maxima?

Cand vine vorba de setarile temperaturii termostatului, oamenii se incadreaza de obicei intr-una dintre cele doua categorii generale: cei care seteaza termostatul la o temperatura si o lasa acolo si cei care nu o fac.

Pentru a ajuta, vom arunca o privire la ceea ce unii dintre experti au de spus despre setarile recomandate ale termostatului. Este posibil ca informatiile sa nu puna capat conflictelor cu privire la setarea termostatului din casa, dar cel putin veti fi inarmat cu informatii despre setarile corecte – click aici pentru mai multe detalii.

La ce temperatura ar trebui sa setati termostatul centralei in timpul iernii?

Pregatirea casei pentru iarna poate aduce stari de stres si panica. Dar indiferent cat de pregatita este casa ta, va trebui totusi sa iei o decizie cu privire la temperatura la care sa-ti setezi termostatul. Temperatura ideala a termostatului in timpul iernii este de 20 de grade Celsius cand esti acasa. Energy.gov sugereaza ca 20 de grade este o temperatura buna a camerei in timp ce sunteti treaz acasa, dar recomanda sa o scadeti in timp ce dormiti sau plecati.

Coborarea termostatului cu 7-10 grade timp de opt ore pe zi poate reduce cheltuielile anuale de incalzire cu pana la 10% . Aceasta este o posibila economisire de pana la 1% pentru fiecare grad daca temperatura este scazuta timp de cel putin opt ore. EnergyHub spune ca pentru fiecare grad in care iti scazi caldura, poti economisi 3% sau mai mult din costurile de incalzire. Popular Science este de acord ca 20 de grade este o temperatura normala pentru iarna si sugereaza imbracamintea in straturi ca o modalitate de a ramane cald la temperatura mai rece din casa.

La ce temperatura ar trebui setat termostatul vara?

Daca te intrebi ce temperatura este cea mai buna in timpul verii, nu esti singurul. Vrei sa fii confortabil, dar sa folosesti si o temperatura eficienta care sa nu-ti creasca potential costurile cu energie. Cea mai buna setare a termostatului pentru vara este de 25 de grade  cand esti acasa. Energy.gov sugereaza, de asemenea, sa ridici termostatul sau sa il opresti complet atunci cand esti plecat vara. Termostatele programabile te pot ajuta sa monitorizezi temperatura casei  in timp ce esti plecat. Termostatul poate fi setat sa inceapa sa se raceasca cu putin timp inainte de a ajunge acasa, asa ca este temperatura ideala cand intri pe usa.

Indiferent de temperatura pe o consideri ideala pentru casa, nu incerca sa va iti racesti casa mai repede setand termostatul pe o temperatura foarte mare in timp ce aerul conditionat functioneaza. Energy.gov spune ca aceasta strategie, de fapt, nu raceste o casa mai repede si, in cele din urma, poate scadea prea mult temperatura si poate crea o cheltuiala inutila.