Desi medicii stiu ce implanturi dentare ti se potrivesc, uneori iti vor oferi mai multe alternative. Intr-o astfel de situatie, e bine sa fii informat din timp. Iata cum sa iei decizia corecta, in functie de criteriile care iti sunt prezentate!
Dupa dimensiune
Poti gasi implanturi intr-o gama variata de lungimi si diametre, iar dimensiunile potrivite sunt cele care se potrivesc cu latimea si adancimea osului. Cele clasice au in jur de 3-5 mm grosime si 15 mm inaltime, fiind recomandate pentru sustinerea lucrarilor protetice fixe. Exista si mini-implanturi, ce sunt subtiri si au grosimea de 2-3 mm. Acestea se utilizeaza insa pentru spatiile inguste sau ca implanturi provizorii. O solutie ce ti se va prezenta des este cea de tip Fast & Fixed. Aceste implanturi dentare permit construirea unei punti provizorii chiar in ziua interventiei si te vor ajuta sa-ti recuperezi zambetul in doar cateva ore!
Dupa materialele utilizate
In general, implanturile dentare sunt alcatuite din titan. Totusi, unii pacienti prezinta alergie la acest material. De aceea, s-au creat de-a lungul timpului si alte variante. Spre exemplu, exista implanturi din zirconiu. Acest material este hipoalergenic si rezistent la coroziune! De asemenea, arata mai bine estetic si este mai usor de tolerat de catre gingii si mucoasele orale. Poate avea si toata structura intr-o singura piesa, fara sa mai fie nevoie de conexiuni precum cele dintre implantul osos si bontul artificial.
Unele implanturi dentare sunt alcatuite si din materiale organice, precum polimetacrilat de metal, burete de fibrina, diferite gelatine sau os liofilizat. Si poate exista chiar si un amestec intre metale si nemetale.
Dupa modul de fixare
Cele mai utilizate implanturi sunt cele intraosoase si procedura de inserare presupune insurubarea lor in os! In cazul in care confirmatia si structura acestuia nu permite insa acest lucru, exista si implanturi subperiostale, care se insereaza gingival. Pe cadrul metalic al acestora se vor fixa stalpi de suport pentru viitoarele coroane dentare, care vor ramane deasupra gingiei.
Pentru pacientii care nu pot apela nici la aceasta alternativa, exista implanturi dentare transosoase. Inserarea acestora presupune totusi o interventie chirurgicala ampla, care necesita anestezie generala si spitalizare. De aceea, aceasta optiune este rar abordata de specialisti.
Dupa forma acestora
In majoritatea cazurilor, se va face un implant de tip radacina. Acesta imita perfect forma dintelui si are un grad de stabilitate ridicat, deoarece bontul proteic va lega coroana dentara de partea inferioara. Daca osul maxilarului este prea ingust si in zona nu se poate aplica o grefa osoasa, se poate folosi un implant dentar de tip placa. Acesta este alcatuit dintr-o bucata de metal lunga si plata si se amplaseaza in mod vertical cu maxilarul. Pacientii cu o pierdere semnificativa a masei osoase vor avea nevoie de implanturi dentare de tip cadru! Acestea constau intr-o bara metalica subtire, ce se extinde peste maxilar si are rolul de a proteja partea inferioara a acestuia.
Dupa design
Implanturile dentare nu arata intotdeauna precum un surub! Acestea pot avea si alte forme, in functie de cat de stabila trebuie sa fie legatura cu osul. Un implant dentar cu forma cilindrica este indicat in situatiile de creasta alveolara! Iar unul conic se poate folosi pentru o incarcare imediata, deoarece asigura o stabilitate puternica la inserare. Cat despre implanturile trapezoidale, acestea sunt indicate in cazul oaselor cu densitate medie.
Cele mai bune tipuri de implanturi dentare
Fiecare persoana are osul maxilarului diferit! De aceea, trebuie sa alegi un implant dentar care sa fie potrivit pentru nevoile tale. Viziteaza site-ul DentalExcellence.ro si vei putea decide ce varianta ti se potriveste intr-un mod mai simplu!