Wednesday, 12 June, 2024

Ce trebuie să faceți înainte de operația de implant dentar?


Ce trebuie făcut înainte de intervenția de implant dentar pentru a reduce șansa de respingere a șurubului de titan și pentru a evita alte complicații? Trebuie să vă pregătiți temeinic pentru operație și să acordați atenție etapelor principale de tratament și caracteristicilor acestora.

Consultația inițială

Înainte de tratament, trebuie să vizitați cabinetul stomatologului pentru o primă consultație. În timpul acestei vizite, medicul va examina cu atenție cavitatea bucală, va evalua starea acesteia și va solicita efectuarea de teste și radiografii.

În plus, în timpul examinării inițiale, pacientul trebuie să completeze un chestionar, în care este necesar să se noteze prezența obiceiurilor proaste, a bolilor cronice și a intervențiilor chirurgicale.

 

Ce tip de radiografie este necesară pentru implantul dentar?

În cazul implantului dentar, tomografia computerizată este prescrisă chiar dacă lipsește un dinte. Tomografia computerizată vă permite să obțineți imagini volumetrice de înaltă calitate ale maxilarului. Cu ajutorul lor, este posibil să se afle poziția exactă și starea nervilor, precum și să se evalueze volumul țesutului osos. Tot în această etapă sunt identificate patologii care pot interfera cu operația (de exemplu, chisturi sau parodontite).

Important! CT-ul ajută la alegerea unghiului corect de înclinare a implantului, mărimea, grosimea și locația acestuia.

 

Ce analize sunt necesare înainte de începerea tratamentului?

Analizele înainte de operație ajută la înțelegerea dacă operația poate fi efectuată în viitorul apropiat sau nu (din cauza bolilor cronice, precum și a infecțiilor bacteriene și virale).

Lista standard de analize include: hemoleucograma, test de sânge pentru HIV, coagulograma, anticorpi.

 

Ce alte teste pot fi necesare înainte de implantarea dentară?

  • Glicemia – pentru pacienții cu diabet zaharat.
  • Studiul nivelului de imunoglobuline din sânge și efectuarea unui test de alergie – pentru pacienții cu alergii.
  • Verificarea glandei tiroide, a hormonului paratiroidian, a estrogenului estradiol (pentru femei).

 

În plus, poate fi necesară o examinare de către un cardiolog (pentru patologii ale sistemului cardiovascular).

Lista de analize pentru fiecare pacient este individuală și depinde de tabloul clinic.

 

Pregătirea cavității bucale

Înainte de tratamentul cu implanturi dentare, trebuie să pregătiți cavitatea bucală (indiferent de numărul de implanturi care trebuie instalate). În această etapă, medicul elimină orice procese inflamatorii. Datorită acestui fapt, este posibilă oprirea dezvoltării microbilor și bacteriilor care pot provoca inflamații în jurul șurubului de titan.

Pregătirea cavității bucale include:

  • tratamentul cariilor;
  • îndepărtarea tartrului;
  • tratamentul bolilor gingiilor și ale țesuturilor parodontale (parodontite, gingivite);
  • adiții osoase (dacă sunt necesare).

 

Pregătirea finală înainte de operație

 

Cu 7-10 zile înainte de operație

Este foarte important să renunțați la obiceiurile proaste (fumat, consumul de alcool). Referitor la dietă, este mai bine să consumați alimente bogate în vitamine și minerale. În plus, este posibil să trebuiască să încetați să utilizați medicamente care reduc coagularea sângelui (este necesară consultarea unui medic).

 

Cu o 1 zi înainte de operație

În cabinetul stomatologic se efectuează curațenia profesională a dinților înainte de implantare (îndepărtarea depunerilor moi și dure). Pacientul poate de asemenea clăti cavitatea bucală cu soluții antiseptice. De asemenea, este necesar să: renunțați complet la băuturile alcoolice, să reduceți activitățile fizice la minimum, și să dormiți bine.

 

În ziua intervenției

Pacientul trebuie să renunțe la fumat cu cel puțin 3 ore înainte de operație.

Pot să mănânc înainte de implantarea dentară? Da, dar cu condiția ca operația să fie programată în a 2-a jumătate a zilei (micul dejun să fie ușor).

La clinica omniadental.ro etapa pregătitoare, precum și operația de implant dentar în sine, sunt efectuate de profesioniști calificați, atenți, folosind echipamente avansate și materiale excelente.