
Perioada sărbătorilor de Crăciun este foarte aproape. Preparatele gustoase, colindele superbe şi voia bună sunt cele care caracterizează această perioadă. Fiecare zonă a ţării vine cu propriile tradiţii şi obiceiuri care au rolul de a reflecta autenticitatea regiunilor, iar România este un teritoriu vast cultural. De aceea, astăzi vă prezentăm câteva din cele mai frumoase tradiţii de Crăciun pe care le vei întâlni în Moldova.
Serile de colind
Una dintre cele mai drăguţe tradiţii din Moldova este seara de colind. Colindul este o tradiţie cre;tina care vesteşte oamenilor despre naşterea Mântuitorului şi are loc în Moldova pe 24 decembrie. Acest moment este sărbătorit de toţi creştinii. În prezent, în Moldova grupurile de fete şi băieţi sau chiar familiile întregi merg cu colindul pe la rude, la vecini şi la prieteni şi toţi joacă rolul îngerilor care au vestit naşterea. În general, colindătorii ajung în curţile gazdelor şi cer să fie primiţi, recita şi cânta, iar la final sunt răsplătiţi cu mere, cozonaci sau cu alte bunătăţi. Sunt şi unele cazuri în care cetele de colindători sunt primite în casă şi servite cu preparate tradiţionale, cele mai des întâlnite fiind prăjiturile şi băuturile alcoolice, dar obiceiul variază şi în funcţie de fiecare comună şi sat.
Atunci când este vorba despre o vizită cu colindul în familie, cea mai bună soluţie este aceea de a merge cu un coş cadou românesc, mai ales că după ce colinda, rudele sunt invitate la masă şi de cele mai multe ori rămân până târziu, în noapte.
Crăciuneii
Atunci când vorbim despre tradiţii de Crăciun, nu putem uita gospodinele şi întreaga munca pe care o fac în această perioadă. În Ajun, femeile din Moldova coc colaci sub forma cifrei 8 pe care îi pun lângă icoane. Acești colaci se numesc Crăciunei şi vor fi daţi jos abia pe 21 martie, atunci când are loc echinocţiul de primăvară şi când sătenii urmează să iasă la arăt.
Pe 21 martie, bărbaţii vor lua aceşti colaci pentru a-i împarţi în mai multe bucăţi pe care le pun sub brazdele arate şi le dau boilor sau cailor. Obiceiul acsta este cel care atrage belşug pentru tot anul.
Capra
Colindul cu Capra este un obicei care ţine între Crăciun şi Anul nou, ţinând cont de zona din Moldova în care se afla grupurile de colindători. Tradiţia este ca o scenă de teatru care îşi are originile în ceremoniile sacre arhaice, care au fost închinate morţii şi renaşterii. Capra este făcută dintr-un lemn scurt, care a fost cioplit în forma unui cap. Peste lemn se pune hârtie roşie, hârtie neagră încreţită şi ulterior o piele subţire cu păr. Modelele pot varia însă aceasta combinaţie de culori este cea acceptată în mod normal.
Capra este jucată de obicei de către băieţi şi adolescenţi, iar scenariile piesei de teatru variază în funcţie de zonă. Obiceiul este foarte vesel şi atrage atenţia tuturor, inclusiv a turiştilor aflaţi în zonă care sunt foarte încântaţi să urmărească dansul caprei şi cântecele colindătorilor.