Thursday, 18 July, 2024

Centrale termice Motan cu sau fara termostat?


Vi se intampla des ca desi centrala termica sa mearga in continuu, sa stati in frig? Sau indiferent de ce ati face nu puteti o atmosfera placuta in casa? Ei bine, aceste probleme apar la majoritatea detinatorilor de centrale termice Motan , Viessman, Buderus, si nu numai. Cu alte cuvinte asta se poate intampla si daca ai cea mai scumpa centrala dar si cea mai accesibila.

Termostatul este creerul unei centrale, acesta este un echipament electronic digital care controleaza practic functionarea centralei termice. Ca si constructie un termostat fara fir este format din doua elemente, emitatorul sau controler-ul si receptorul. Nu vom intra in detalii foarte tehnice, insa acest echipament are un senzor de temperatura inglobat. Acesta masoara in mod dinamic temperatura iar in cazul in care aceasta ajunge la pragul inferior setat de catre utilizator transmite un semnal radio spre receptor pentru a porni centrala. In cazul in care temperatura simtita de catre senzor ajunge la pragul setat, termostatul va opri functionarea centralei.

Ce este un termostat?

Asadar, un termostat este practic un senzor de temperatura care poate fi setat de catre dumneavoastra la o anumita temperatura. In general aceste sisteme functioneaza pe o plaja de temperatura. De exemplu, daca dumneavoastra setati termostatul la 22 de grade Celsius, acesta va porni centrala cand temperatura ajunge la 21.5 grade si va opri centrala atunci cand temperatura in camera este la 22.5 grade Celsius.

La cele programabile lucrurile sunt relativ simple, acestea permit setarea temperaturii pe intervale de timp si chiar si zile. Astfel, acesta poate fi setat ca in intervalul orar 12.00 – 4.00 dimineata din timpul zilelor lucratoare sa mentina o temperatura de 19.5 grade Celsius, iar in weekend, intervalul de timp sa fie de la 12.00 la 8.00. Important este cititi cu atentie manualul de instructiuni al termostatului inainte de a il programa si utiliza.

Ce trebuie sa sti despre pozitionarea acestuia?

Cele mai multe probleme pentru cei ce detin centrale termice Motan, sau si alte marci pleaca de la pozitionarea gresita a termostatului. In aceste situatii termostatul nu va putea detecta in mod corespunzator temperatura. Important este ca acesta sa fie montat pe un perete fara nici o sursa de caldura sau geamuri.

Desi multi prefera sa mentina termostatul mobil pentru a-l putea duce cu ei in camera unde dorm sau stau trebuie sa spunem ca aceasta modalitate de utilizare nu este una eficienta. De asemenea, amplasarea termostatului in cea mai friguroasa camera fara a regla din robinetii caloriferelor fluxul este iarasi o greseala deoarece centrala va functiona pana ce respectiva camera va fi incalzita, insa in cazul celorlate spatii ale apartamentului se va face o temperatura mult prea mare. Asadar, reglati si caloriferele cand puneti termostatul in cea mai rece camera.

In concluzie puteti alege dintr-o gama larga de centrale termice Motan insa cel mai important, indiferent chiar de marca centralei si cat de performanta este ea, sa alegeti si un termostat. Intrebati-va expertii in Instalatii de incalzire despre variantele de care dispuneti si bucurati-va de un real comfort al caminului.