Saturday, 20 July, 2024

CPX Master – locul cu sute de scule si unelte


Cand eram copil, imi placea sa stau pe langa oamenii care mestereau in gospodaria noastra. Unii dintre ei imi spuneau povesti si fascinatia era si mai mare. Din mainile lor pricepute ieseau gratiile pe care uscam bunatati pentru iarna. Pe gratii puneam poame: adica felii de fructe coapte taiate subtiri si lasate la soare. Iarna aveau un gust divin. Noi, copiii, le mancam ca pe un desert, iar adultii faceau compot sau ceai din ele.

Pe aceleasi gratii impletite din nuiele puneam prunele grase si coapte la cuptor si toata dulceata iesea din ele, plus ca mai capatau si un miros usor de fum.

Aceleasi maini aspre si mari si din ele ieseau scanduri netede, bulamaci curatati de coaja pentru gardurile care se stricau destul de des.

Uneltele erau schimbate pe rand si eu analizam cu mirare la ce erau folosite: rindeaua, tesla, toporase mai mici si mai mari, clestele si ferastraul.

Cand aveau de scurtat vreun lemn gros, scoteau ferastraul lung din atelierul nostru. M-au pus la capatul celalalt si m-au incurajat sa trag de el, dar era lung si greu si mai ales nu stiu de ce se curba si auneca in exteriorul lemnului in loc sa patrunda in masa acestuia.

Am fost foarte dezamagita, fiindca de cate ori ma uitam cum scurteaza doi oameni mari un bustean cu ferastraul, mi se parea floare la ureche. Dar trebuia pricepere si la aceasta treaba aparent simpla.

Generatii intregi de oameni au trans de ferastraiele manuale, pana la aparitia celor electrice sau pe benzina.

Uneori se toceau dintii si se impunea sa fie ascutiti. Cand bustenii erau prea mari si grei, era adus acasa circularul, dar si cu el era dificil de lucrat, fiindca oricat de greu era lemnul, trebuia sa fie pus pe masa.

Gaurile in lemnul verde sau uscat erau date cu burghiul manual. Pentru toate operatiunile erau necesare forta, pricepere si scule bune. Unde s-a ascuns aceasta lume acum?

Uneltele si sculele s-au modernizat, multe sunt electrie, puternice, au viteza mare si oamenii trebuie sa le manuiasca perfect.

Oamenii nu mai stau zile intregi sa traga scandurile la rindea, sa nu le intre aschiile in degete, cand le vor aseza, fiindca exista rindele performante care pot fi comandate de pe site-ul https://www.cpxmaster.ro/.

Uneltele acelea din fier, cu manere din lemn au disparut, iar locul lor a fost luat de sculele performante.

In curte si pe dealuri, tata taia iarba cu coasa. O coasa presupunea:

-suport usor din lemn prevazut cu loc special unde se tinea mana

-gresie, fiindca suprafata metalica trebuia sa fie batuta din cand in cand. Uneori intra in pamant sau se lovea de o piatra sau de un ciot de lemn aflat in iarba. Atunci coasa se putea rupe.

Omul depune un efort mare sa traga brazda de la un capat la altul si sa isi mentina coasa in stadiu maxim de functionare.

In prezent, cu motocoasa este mult mai usor. Exista motocoase performante care au si spatiu pentru depozitarea ierbii, iar suprafata ramane perfect curata. De multe ori am dorit acest lucru, fiindca eram copil si munca de la fan mi se parea foarte grea.

Acum si eu pot folosi motocoasa cumparata din magazinul Cpxmasters.ro si in cateva zeci de minute curtea este perfect curata.

Iarba stransa in cutia motocoasei o fac gramada, apoi cu roaba o dau pasarilor care sunt mari amatoare de verdeata.

Cand ploua tare, in beciul nostru se strange apa murdara. Nu se intampla des acest lucru, dar trebuie actionat rapid ca umezeala sa nu patrunda si in locuinta si in alimentele depozitate pe rafturi.

In trecut, scoteam apa cu galetile, ne dureau mainile ingrozitor, ne udam si ne murdaream. Uneori trebuia sa actionam chiar pe ploaie.

Acum avem motopompa pentru apa murdara si treaba aceasta anevoioasa poate fi facuta de catre un singur om.

Vremea uneltelor rudimentare a trecut. De fapt, nu erau rudimentare, ci sunt in comparatie cu cele de acum. Progresul omenirii poate fi masurat cel mai bine in felul in care s-au perfectionat sculele si uneltele si munca grea a disparut.

Oamenii care mesteresc prin curtea mea acum sunt foarte grabiti si nu mai au timp sa imi spuna povesti.

Apune o lume si rasare alta, iar omul pare neobosit: el repara, demoleaza, amenajeaza si ingrijeste gradina si curtea.

Oare cum ar arata satul sau orasul fara acesti oameni care au grija de casele lor, care nu lasa iarba din curte sa creasca la fel de mare ca gardul?

Trecem cu drag pe langa institutii si gospodarii, fiindca au aspect ingrijit, dar ordinea se intretine cu cheltuiala si cu efort. Cand in curte iarba creste nepermis de mult, iti este teama sa calci, sa nu dai de vreun sarpe sau sa te uzi la picioare, cand cade roua dimineata.

Acum sunt un adult responsabil si stiu si eu sa manuiesc multe dintre aceste scule si unelte performante care fac viata omului modern mult mai usoara.

Cumpara si tu o motocoasa, o motosapa si daruieste-ti timp si sanatate! Nu este bine sa stai in soare toata ziua si sa muncesti din greu. Sapa este mult mai solicitanta ca motocoasa si trebuie sa stai mult timp in pozitia aceea incomoda din cauza careia te dor toate: maini, picioare, spate, mijloc.

Intra acum pe site-ul magazinului si comanda acele produse care iti usureaza munca. Le vei primi la timp, in ambalaje originale si le vei folosi mereu, binecuvantand alegerea facuta!

Este atat de bine ca muncile grele incep sa se mecanizeze!