Saturday, 20 July, 2024

Cum alegi un fotograf de nunta


Ziua nuntii este acea zi in care lucrurile se intampla rapid si frumos, in care emotiile, lacrimile si zambetele fac din aceasta zi una speciala. Toate aceste sentimente si trairi trebuie surprinse in cel mai profesionist mod pentru ca peste ani sa transmita aceeasi vibratie prin fotografiile de nunta si albumul foto de nunta.

Primii pasi in alegerea unui fotograf de nunta sunt dati tocmai de felul in care v-ati gandit ca va fi aceasta zi unica din viata voastra. Dupa o atenta cautare pe internet, vom gasi agentii si fotografi independenti care va pun la dispozitie portofoliile lor si din care puteti sa vedeti daca stilul fotografului se potriveste cu personalitatea voastra.

De multe ori, clientii mi-au spus ca nu au o pregatire speciala in a recunoaste o fotografie de nunta de calitate, dar sunt anumite site-uri de fotografie a caror galerie foto, chiar daca nu contin personaje cunoscute, transmit o oarecare vibratie si o dorinta de a ajunge in acea zi minunata. In acelasi timp, alte galerii foto ale altor fotografi de nunta prezinta doar niste poze frumos colorate, dar care nu transmit aceea emotie care sa ne convinga pentru o viitoare colaborare. Aceasta este marea diferenta dintre fotografia de nunta si o simpla poza.

Dupa ce am depasit momentul vizualizarii portofoliilor, este foarte important sa avem o prima intalnire cu fotograful, dar nu inainte de a ne stabili un buget pentru fotografia de nunta. La aceasta intalnire, se presupune ca fotograful ales se incadreaza in buget si de aici vom incepe apropierea de fotograf tocmai pentru a ne da si mai bine seama daca in ziua nuntii vom avea alaturi de noi, in primul rand persoana cu care vorbim si in al doilea rand persoana potrivita evenimentului nostru.

Detaliile discutiei trebuie obligatoriu sa contina si cateva informatii esentiale despre aparatura folosita, lucru pe care ar trebui sa il notati cu mare atentie si sa il verificati acasa cu o simpla cautare pe internet, astfel avand o estimare mai clara si asupra standardului de calitate al fotografiilor.

Discutia poate merge mai departe cu cateva intrebari esentiale: tinuta fotografului in ziua respectiva, numarul de persoane care vor participa la eveniment (de multe ori este nevoie si de un asistent pentru realizarea sedintei foto), locul unde va avea loc sedinta foto de nunta, forma sub care va fi predata lucrarea finala, termenul de predare al fotografiilor.

Cereti fotografului de nunta ales de dumneavoastra sa va prezinte o nunta asa cum a fost predata catre clienti si vizualizati cu atentie toate fotografiile, pentru a evita situatia in care va sunt prezentate doar cele mai bune fotografii din foarte foarte multe executate. Incheiati un contract cu persoana respectiva numai in momentul in care sunteti intr-adevar convinsi ca este fotograful perfect pentru evenimentul dumneavoastra.

De multe ori, am intalnit fotografi experimentati si celebri in alte domenii de fotografie si multi clienti s-au lasat atrasi doar de faptul ca fotograful lor este un cunoscut fotoreporter al unei anumite publicatii, dar ulterior s-a dovedit ca in fotografia de nunta nu erau specializati, necunoscand momentele importante ale unei nunti din punctul de vedere al fotografiei de nunta si deci au fost mult sub asteptarile mirilor.
Fotograful de nunta trebuie sa fie foarte atent la acele detalii care fac diferenta, zambete, lacrimi, priviri, imbratisari, mangaieri si sa le surprinda de la distanta fara a interveni in intimitatea protagonistilor. Numai asa veti avea parte de un album de nunta care peste zeci de ani va va starni aceleasi emotii pe care le-ati trait in cea mai frumoasa zi a vietii.