Sunday, 27 November, 2022

Cum înveți copilul să meargă pe tricicletă? Află care sunt cei 5 pași!


Chiar dacă pare simplu să apeși pe pedale și să ții direcția, nu e chiar așa. Mersul pe tricicletă presupune anumite abilități specifice: suirea și coborârea de pe tricicletă, plecarea de pe loc, mișcarea fluidă, pedalarea, virarea. Așadar, cum înveți copilul să meargă pe tricicletă? Află din acest articol care sunt cei 5 pași!

Cum înveți copilul să meargă pe tricicletă?

 

Mersul pe tricicletă este esențial pentru dezvoltarea copilului. Această activitate fizică dezvoltă mușchii picioarelor, ai spatelui și ai abdomenului celui mic, îi calibrează echilibrul și coordonarea și îl pregătește pentru mersul pe bicicletă.

Iată care sunt cei 5 pași simpli pentru a-l învăța pe cel mic să meargă pe bicicletă:

 

1. Învățarea urcării și coborârii de pe tricicletă

 

Înainte să facă prima plimbare, este esențial ca micuțul să știe să urce corect pe tricicletă și să coboare fără să se lovească. La primele încercări, asigură-te că ții tu tricicleta nemișcată, astfel încât să nu existe riscul accidentării. Tricicleta nu trebuie să se miște față-spate și nici să balanseze, pentru a nu-i crea frică celui mic.

Învață-l pe copil să stea în picioare lângă tricicletă. Apoi, să apuce cu mâinile de mânere și să ridice cel mai apropiat picior de tricicletă. Piciorul trebuie trecut peste scaun. Dacă la primele încercări nu reușește acest lucru, este în regulă să îi direcționezi tu piciorul. Așa se formează abilitatea motrică a urcării pe trotinetă.

După ce îl lași câteva momente pe scăunelul tricicletei pentru copii pentru a se familiariza, este momentul să învețe să coboare. Cum face asta? Cu ambele mâini pe ghidon, se ridică în picioare. Apoi, trece un picior peste scăunel și îl aduce în partea cealaltă. Asta e tot!

 

2. Învățarea poziției corecte în scăunel

 

Poziția corectă în scăunel presupune aplecarea ușoară a spatelui spre față. Copilul nu trebuie să stea prea lăsat pe spate în timpul pedalării, deoarece este solicitată prea mult coloana vertebrală. Poziția corectă este ușor înclinat spre față. Îl poți ține câteva minute pe scăunel și să îl împingi ușor de spate până învață care e poziția corectă de pedalat.

 

3. Învățarea virării

 

Următorul pas presupune ca cel mic să învețe să vireze. Stând pe loc, așezat în poziție corectă în scăunel, copilul trebuie învățat să învârtă de ghidon. Explică-i cum funcționează: dacă virează puțin, se va deplasa doar puțin în acea parte. Dacă virează mult, va lua o curbă accentuată. Poți să îi explici și cum să învârtă ghidonul pentru a merge cu spatele în direcția dorită.

Este timpul pentru prima plimbare!

 

4. Prima plimbare cu tricicleta pe un teren înclinat

 

În sfârșit, este timpul pentru prima plimbare pe tricicletă. Este de preferat să se desfășoare pe un teren ușor înclinat la vale, deoarece copilul tău încă nu are prea multă forță în picioare. Dacă ai ales o tricicletă de calitate, atunci va avea direcție bună, stabilitate și frâne eficiente.

Lasă-l să meargă singur, tu fiind lângă el doar pentru a preveni rănirea sa. Lasă-l să se izbească de obstacole (cu viteză redusă), așa învață! Amintește-i din când în când să vireze. Este posibil să se concentreze la pedalat și să uite de ghidon. Este normal. Abia acum își dezvoltă atenția distributivă și coordonarea motrică.

Nu te enerva: amintește-ți de prima ta oră de conducere la școala de șoferi. Te concentrai la pedale și volan și uitai să schimbi viteza. Exact prin acest lucru trece copilul tău acum.

Fii tu atent pentru el la trafic și alți oameni. În acest stadiu, el se va concentra doar la mersul pe tricicletă.

 

5. Mersul pe tricicletă pe teren plan

 

Ultimul pas este să îl treci de la plimbarea pe teren înclinat la plimbarea pe teren drept. Este în regulă să îl ajuți cu o mică împingere la început, mai ales la plecarea de pe loc, până când capătă forță în picioare și trunchi.

 

Gata, l-ai învățat pe cel mic să meargă pe tricicletă! Iar dacă încă nu ai achiziționat tricicleta, îți amintim că pe Kidiko.ro găsești cele mai bune triciclete, seturi de tricicletă, bicicletă și trotinetă 3 în 1, triciclete clasice și triciclete fără pedale, triciclete cu mâner dirijabil, triciclete fără control parental și multe-multe alte produse pentru copii fericiți și părinți isteți!