
Dacă ar fi să descriem spiritul Crăciunului în doar câteva cuvinte, am spune: miros de cozonaci pufoși, proaspăt scoși din cuptor, vin fiert și portocale. Cozonacul este de departe vedeta oricărei mese de Crăciun, iar majoritatea gospodinelor se întrec în coacerea celui mai pufos și gustos cozonac, de cele mai multe ori după rețeta bunicii. Dacă anul acesta vrei să îți surprinzi familia cu o aromă de cozonaci ce învăluie întreaga casă, ai ajuns unde trebuie! Avem pentru tine o rețetă cu care sigur nu vei da greș și câteva secrete din spatele celui mai pufos cozonac de Crăciun.
Cozonac pufos – de ce ingrediente ai nevoie?
- 1 kg faina 000 (de calitate)
- 350 gr de zahăr
- 8 gălbenușuri
- 50 ml ulei
- 14 gr drojdie uscată
- Un pachet de unt
- 400 ml lapte
- Arome: coajă rasă de la o lămâie și o portocală, esență de vanilie
Pentru umplutura cozonacului vei avea nevoie extra de: 150 gr zahăr, 8 albușuri, 80 gr pudră de cacao, 250 gr miez de nucă măcinat, 25 ml esență de rom.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi
Laptele se pune la încălzit, zahărul se dizolvă în lapte, iar gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Într-un bol se amestecă făina 000 cu coaja rasă de lămâie și portocală, în care se adaugă ulterior laptele, gălbenușurile și esența de vanilie și se amestecă până ce se omogenizează compoziția. Untul se topește și se amestecă cu uleiul și se adaugă peste compoziția obținută treptat, pe măsură ce aluatul se frământă.
Între timp, te poți ocupa și de umplutura pentru cozonac. Mixează albușurile cu zahărul spumă și încorporează ușor, cu o spatulă, pudra de cacao, nuca și esența de rom. E gata și umplutura, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să întinzi aluatul, să adaugi umplutura și să îl rulezi în forma dorită!
Secretele celui mai pufos cozonac de Crăciun
În spatele oricărui cozonac perfect de Crăciun există și câteva secrete pe care doar anumite gospodine le spun. Noi le-am aflat și le împărtășim cu drag cu tine pentru a-ți surprinde musafirii la masă în ziua de Crăciun!
- Făina este cea mai importantă – dacă nu folosești făină de calitate, nu vei obține un cozonac crescut și pufos. Îți recomandăm făina pentru cozonaci https://spicmuntenia.ro/ pentru că sigur nu vei da greș cu ea! Făina trebuie să fie proaspătă (ar fi bine să eviți să folosești pachetele de făină pe care le-ai depozitat în cămară de prea multe luni, probabil nu în cele mai bune condiții), și neapărat să fie cernută înainte de a fi pusă în bol.
- Cantitățile – respectă cantitățile atunci când faci rețete atât de pretențioase, cum este și aceasta de cozonaci. Folosește un cântar de bucătărie pentru că nu există loc de improvizații.
- Frământarea – cel mai important pas este frământarea. Dacă ai bunici la țară, probabil îți povesteau că frământau cozonacii și o zi întreagă pentru a se asigura că vor ieși mai buni ca ai vecinei. Aluatul se frământă o dată după ce se integrează toate ingredientele și la fiecare 30 minute, după ce se lasă la dospit. În general, aluatul trebuie lăsat la dospit aproximativ 90 – 120 minute, la loc cald, fără curenți de aer. Așa că, setează-ți alarma și la fiecare jumătate de oră scoate aluatul din bol și mai frământă-l un pic.
Dacă iei în considerare sfaturile de mai sus și respecți rețeta, anul acesta te vei lăuda cu cei mai pufoși și gustoși cozonaci!
Articolul a fost redactat de agentia seo globalcode.ro.