Wednesday, 19 June, 2024

Cum sa decorezi si sa aranjezi o bucatarie axata pe functional?


amenajari interioare Timisoara

Bucataria este inima casei. Este locul in care nu doar ca gatim, dar si vorbim, ne relaxam si ne simtim bine. Inainte de a incepe sa-ti decorezi bucataria axata pe functional ar trebui sa-ti pui urmatoarele intrebari:

  1. Care este spatiul pe care il am la dispozitie?

Proiectarea bucatariei poate fi abordata intr-un fel atunci cand bucataria are 24mp si intr-unul complet diferit atunci cand suprafata este mai mica.

  1. Cati oameni va gazdui bucataria si cati dintre ei o vor folosi de fapt?

Aceste doua intrebari sunt similare, dar nu identice. Exista gospodarii in care o persoana pregateste mancarea pentru mai multe persoane. Si altele in care toti membrii familiei participa la pregatirea si la stransul mesei.

Prin urmare, atunci cand proiectam o bucatarie trebuie sa anticipam si sa oferim un spatiu de lucru confortabil pentru toti oamenii care lucreaza acolo in acelasi timp, cat si un loc pentru depozitarea alimentelor, tacamurilor etc.

  1. Cat de des tu si familia ta mancati acasa – si cat de des mancati in oras?

Cu cat membrii gospodariei folosesc bucataria mai rar, cu atat este mai putin importanta investitia in echipamente scumpe. Daca bucataria este inima casei si petreci/ petreceti mult timp in ea, atunci merita sa ai grija de ea si sa planifici fiecare centimetru patrat astfel incat totul sa fie la indemana si in cantitate suficienta.

  1. Care este forma bucatariei?

Cele mai multe bucatarii sunt in forma de L, U sau de tip insula. Fiecare dintre aceste forma are avantajele sale, care ar trebui maximizate. O alta intrebare este – bucataria este o camera separata sau deschisa spre living?

Indiferent de forma bucatariei, in timp ce o proiectezi ar trebui sa iti amintest de aceste zone: umed, fierbinte, rece, spatiu de lucru pe blat si spatiu de depozitare.

Asa-numitul “triunghi de lucru al bucatariei”, si anume spatiul dintre chiuveta, aragaz si frigider, unde aparatele sunt distantate 120-210 cm, ofera un confort in plus.

  1. Ce buget am?

Suma de bani pe care o vei aloca amenajarii bucatariei va avea un impact asupra calitatii mobilierului, a calitatii vizuale ale interiorului si a durabilitatii de utilizare. Aminteste-ti, totusi, ca o bucatarie este un loc relativ rar renovat, deci este mai bine sa aloci un buget mai mare pentru echipamente de calitate, care sa-ti fie de ajutor pentru mai multi ani fara probleme.

  1. Ce stil ar trebui sa aleg?

amenajari interioare Timisoara

Stilul bucatariei ar trebui sa corespunda cu stilul intregii case. Merita sa apelezi la un designer de interior care sa inteleaga intr-un mod mai profund ideeile si nevoiel tale. Poti sa-ti decorezi bucataria in stil clasic, modern, industrial, scandinav, rustic si nu numai.

Acestea au fost doar cateva dintre intrebarile pe care ar trebui sa ti le pui atunci cand iti decorezi bucataria, insa in realitate sunt mult mai multe. Cum spuneam si mai sus, o persoana care ofera servicii de amenajari interioare Timisoara te-ar putea indruma astfel incat bucataria ta sa arate perfect si sa fie functionala.

Credit foto Studio West Concept – Design interior Timisoara