Burnout sau sindromul de epuizare profesionala este o problema cu care se confrunta toti cei care activeaza in mediul de afaceri. Mai ales in momentul in care faci tranzitia de la angajat la angajator, pot sa apara o serie de factori care care sa afecteze persoana la nivel psihic si chiar fizic. Pornirea unei afaceri proprii vine la pachet cu numeroase responsabilitati si decizii iar daca activezi la inceput pe cont propriu atunci se mai adauga in aceasta ecuatie si executarea comenzilor in afara de management.
Multe persoane aflate la inceput in afacerea lor prefera sa economiseasca niste bani si sa faca totul pe cont propriu. Dar cu ce pret? Acestia ajung sa plateasca chiar cu propria lor sanatate fizica si psihica intrucat incet incet se instaleaza sindromul de epuizare profesionala.
In fiecare zi, milioane de oameni lipsesc de la servici pentru ca sunt stresati, nu mai fac fata tuturor task-urilor, sufera de anxietate si insomnie, se imbolnavesc frecvent si experimenteaza stari de oboseala cronica.
Asadar, pornirea unei afaceri nu se rezuma doar la partile frumoase intrucat, oricat de satisfacatoare ar fi munca depusa pe cont propriu, poate sa vina la pachet cu aceasta epuizare profesionala. Pentru a evita aparitia sindromului de epuizare profesionala este necesar sa te organizezi si sa instaurezi o serie de masuri care te vor ajuta in primul rand pe tine.
Organizeaza-ti programul astfel incat sa fie cat mai flexibil
Adesea, companiile, aflate intr-un soi de conspiratie au tendinta de a ignora starea de sanatate mintala a angajatilor incurajandu-i sa munceasca pana la epuizare. Din fericire, colosii din marile corporatii au raspandit ideea de a reduce programul de lucru si de a crea in interiorul companiei toate conditiile pentru ca angajatii sa se simta cat mai bine, drept urmare, chiar daca sunt numai 30 de ore lucrate pe saptamana acestia sa fie mai productivi.
Acelasi lucru il poti face si tu, sa iti creezi un program de lucru care sa includa neaparat si ore de relaxare pe care sa le petreci pentru tine insuti. Fa-ti un abonament la sala sau alearga in parc, citeste o carte, acorda timp pentru tine si familia ta. Daca vei lucra de dimineata de cand rasar primele raze ale soarelui si pana seara tarziu, nu vei face decat sa favorizezi aparitia sindromului de epuizare profesionala.
Fa o lista cu task-uri importante pentru fiecare zi
Atunci cand lucrezi pe cont propriu la afacerea ta, este foarte usor sa te pierzi in detalii iar apoi sa constati ca nu a mai ramas timp pentru task-urile importante. Asadar, la finalul programului tau de lucru creeaza o lista de task-uri pentru urmatoarea zi si acorda-le prioritate acestora. Astfel, vei avea timpul necesar si pentru socializare si pentru a te ocupa cate putin in fiecare zi de afacerea ta. Sugestia noastra este sa incetinesti ritmul si sa iti stabilesti in mod constant task-urile. Avand o disciplina pe care o respecti de fiecare data, vei putea sa iti pastrezi sanatatea fizica si mentala.
Acest lucru te va ajuta sa iti mentii multumirea fata de ceea ce faci si sa iti elimini treptat toate temerile. Este foarte important sa iti mentii sanatatea indiferent cat de multe beneficii ai putea avea din punct de vedere financiar.