Saturday, 20 July, 2024

Cum se pot alege corect procesoarele astfel incat sa obtineti performantele dorite?


Daca va place sa ajustati performanta hardware-ului, cautati denumirea „K” la sfarsitul numelui procesorului, cum ar fi  procesorul Intel® Core™ i7-12700K . Acest lucru indica faptul ca procesorul este proiectat pentru a fi overclockat. Presupunand ca aveti hardware-ul potrivit, cum ar fi o solutie de racire adecvata si o placa de baza care accepta overclocking, va puteti bucura de beneficiile unor viteze de ceas mai mari cu un procesor deblocat.

Toate aceste detalii sunt importante si pentru produse noi, dar si pentru un laptop second hand de exeplu. Vezi aici produse de la Dab-It si vei gasi cu siguranta laptopul potrivit pentru tine.

Gasiti procesorul Intel® Core™ potrivit

Capacitatile procesorului si chipset-ului sunt adesea definite de generatia procesorului (adica a 11-a generatie sau a 12-a generatie). Ca regula generala, cu cat numarul este mai mare, cu atat CPU-ul este mai bogat in functii, cu un numar mai mare de nuclee si fire, viteze de ceas si dimensiuni de cache. Aceste niveluri de performanta ofera o modalitate utila de a gasi echilibrul dintre functiile pe care le cautati.

Desi exista multe optiuni in fiecare categorie, elementele de baza sunt urmatoarele:

  • Intel® Core™ i3, pentru performante entry-level
  • Intel® Core™ i5, pentru performante de nivel mediu
  • Intel® Core™ i7, pentru performante de nivel inalt
  • Intel® Core™ i9, pentru performanta de cel mai inalt nivel

De exemplu, iata numarul de core si fire pentru cateva procesoare Intel® Core™ din a 12-a generatie:

Un procesor desktop Intel® Core™ i5-12600K din a 12- a generatie are:

  • Frecventa de pana la 4,90 GHz
  • 10 miezuri si 16 fire

Un procesor desktop Intel® Core™ i7-12700K din a 12- a generatie are:

  • Frecventa maxima de pana la 5,00 GHz
  • 12 miezuri si 20 fire

Un procesor desktop Intel® Core™ i9-12900K din a 12- a generatie are:

  • Frecventa maxima de pana la 5,20 GHz
  • 16 miezuri si 24 fire

Incepeti prin a selecta segmentul de procesor Intel® Core™ care corespunde nevoilor voastre, apoi cautati functii suplimentare, cum ar fi capacitatea de a overclocka procesorul, care sunt importante pentru utilizarea pe care vreti sa o dati dispozitivului.

Unul dintre punctele forte ale pietei actuale de hardware pentru PC este selectia larga de optiuni care va permit sa gasiti exact produsul pe care il cautati in functie de cerintele si bugetul dumneavoastra. Varietatea de procesoare disponibile inseamna ca exista un procesor ideal pentru orice sistem, indiferent de modul in care intentionati sa-l utilizati.

 

Verificati benchmark-urile

In timp ce aceste elemente fundamentale, speram, va vor oferi instrumentele pentru a alege un procesor, probabil ca vor exista cateva modele specifice de procesor care ofera performanta de care aveti nevoie in limita bugetului. Una dintre cele mai bune moduri de a ajuta la restrangerea mai multa a lucrurilor este sa cautati repere care sa reflecte modul in care intentionati sa utilizati computerul. De exemplu, cautati un anumit joc pe care il veti juca, impreuna cu modelul de procesor pe care il aveti in vedere si evaluati valorile de performanta, cum ar fi FPS, pentru a gasi procesorul pentru jocuri care se potriveste nevoilor si asteptarilor proprii.