Saturday, 13 August, 2022

Cum se reseteaza TPMS la Suzuki Vitara?


Invata de la noi cum se reseteaza senzorii de presiune pneuri de la Suzuki Vitara. Alfa de ce martorul TPMS sta aprins in bord si ce trebuie sa faci ca sa il stingi.

Masinile noi sunt pline de electronica si peste 95% din ele au senzori de presiune montati in pneuri. Atunci cand presiunea din pneuri nu este cea recomandata, martorul se va aprinde in bord.

In acest articol o sa ne concentram atentia pe senzorii TPMS de la Suzuki Vitara. La finalul articolului vei intelege cum functioneaza sistemul, ce vrea sa ne zica martorul TPMS cand se aprinde in bord si cum se sterge el.

Vom vorbi despre martorul TPMS care apare in bord dar si despre procedura de stergere. La final vom aborda situatia neplacuta in care martorul sta aprins tot timpul in bord si nu se poate sterge, desi presiunea din pneuri esti sigur ca este cea corecta.

Cum se reseteaza TPMS la Suzuki Vitara?

Inainte de toate verifica presiunea din pneuri.

Procedura clasica pentru a reseta senzorii tpms la Suzuki Vitara, atunci cand martorul apare pe bord, este urmatoarea:

  • verifica vizual pneurile;
  • verifica la o benzinarie sau vulcanizare presiunea din toate 4 si asigura-te ca este in parametri;
  • dupa ce vei porni masina, martorul va disparea. Daca nu dispare imediat asteptati 10-15 secunde si se va stinge.

Acum poate aparea o alta situatie neplacuta. Ai facut presiunea corect si martorul TPMS tot este aprins in bord. In acest caz el trebuie sa se reseteze manual.

Cum sa stergi martorul TPMS la Suzuki Vitara atunci cand presiunea pneurilor este cea corecta si martorul ramane aprins totusi in bord?

Daca ai incercat varianta clasica si martorul nu a disparut, nu dispera. In continuare te vom ajuta noi sa il stergi. In cazul de fata ai doua variante:

  • un senzor este defect si automat martorul iti spune ca sistemul are o problema;
  • senzorii trebuie sa se reseteze manual.

Vei incerca prima data o resetare manuala. Uite cum se face:

Pentru resetarea manuala trebuie sa intri in setarile masinii folosind ecranul central al navigatiei. La setari vei gasi eroarea dar si varianta prin care poti reseta martorii TPMS. Masina te va intreba daca esti sigur ca ai verificat pneurile si daca presiunea este corecta pentru toate cele patru pneuri. Dupa ce confirmi, masina va sti ca totul este in regula si va stinge martorul din bord.

Nu uita ca trebuie sa faci asta cand masina nu se misca si imediat dupa ce ai facut presiunea corecta in pneuri.

Daca nici dupa asta martorul nu se stinge inseamna ca unul sau mai multi senzori sunt defecti. Dute la mecanic si pune masina pe tester. Daca un senzor este defect sunt sanse mari sa ai si alti martori si alte erori aprinse. Un senzor original poate sa coste si 600 de lei. Fara sa il inlocuiesti, martorul nu se poate sterge.

O alta varianta, pe care nu o recomandam, este sa dezactivati din tester sistemul tpms. Sistemul tpms de la Suzuki Vitara iti poate salva bani cu pneurile si in unele cazuri, poate chiar viata.