Legea romaneasca defineste mai multe situatii in care este posibila desfacerea unei casatorii. Aceasta se poate realiza prin acordul partilor, atunci cand cei doi soti au decis ca nu mai doresc sa traiasca impreuna si ca fiecare dintre ei crede ca are sanse mai mari de a-si gasi fericirea pe cont propriu.
Exista insa si posibilitatea sa lipseasca acordul uneia dintre parti. Aceasta situatie este una mai complexa si, daca esti din zona Moldovei si te confrunti cu ea, ideal este sa soliciti ajutorul unor avocat Iasi specializat in Dreptul familiei, precum cei excelent pregatiti pe care ti-i pune la dispozitie Cabinetul avocatiasiduhnea.ro.
In ce situatii se poate divorta fara acord?
Legea romaneasca prevede in mod explicit faptul ca desfacerea casatoriei se poate realiza chiar si in situatiile in care doar unul dintre soti doreste divortul, in timp ce al doilea se opune. Este posibil indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Exista mai multe situatii in care poate avea loc un astfel de proces de divort, pe care ti le poate explica un avocat din Iasi. In esenta, legea afirma ca este necesar sa se stabileasca existenta uneia dintre urmatoarele situatii:
- prin divort din culpa, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav avariate, astfel incat continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- tot prin divort din culpa, la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin doi ani;
- prin asa-numitul divort remediu, la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei;
Cum se face dovada motivelor temeinice de divort?
Atunci cand divortul este solicitat fara acordul unuia dintre soti, va fi necesara dovedirea in mod temeinic a cauzelor ce au determinat afectarea relatiei familiale. Este necesar sa se probeze faptul ca neintelegerile intervenite intre soti nu au un caracter temporar sau ocazional, ci fac imposibila continuarea traiului in comun.
Sub indrumarea unui avocat din Iasi, dovada motivelor temeinice de divort se poate realiza cu orice mijloace de proba admise de lege, precum martori, inscrisuri, interogatoriu sau ancheta psihosociala.
In ceea ce priveste martorii, in materie de divort pot fi ascultate rudele si afinii pana la gradul trei inclusiv, cu exceptia descendentilor. De asemenea, in procesul de divort fara acordul unuia dintre soti pot fi folosite ca mijloace de proba transcrierile convorbirilor telefonice ale unui sot, inregistrate pe orice suport de catre celalalt sot.
Cazuri mai complexe, in care asistenta unui avocat din Iasi devine cu atat mai utila, sunt cele in care din casatorie au rezultat copii care au implinit varsta de cel putin 10 ani. Atunci, instanta de judecata va dispune ascultarea obligatorie a minorilor.
In plus, in toate cazurile in care din casatorie au rezultat copii minori, va fi citata si autoritatea tutelara de la domiciliul minorilor, care va efectua un raport de ancheta psiho-sociala referitor la conditiile de crestere si educare a copiilor, la modul in care acestia sunt ingrijiti si la rezultatele lor scolare. Pe baza acestor elemente, se va pronunta cu privire la exercitarea de catre soti a autoritatii parintesti asupra copiilor minori.
Apeleaza cu incredere la un avocat Iasi, daca te afli in situatia unui divort fara acord! Astfel te asiguri ca lucrurile se vor incheia, intr-adevar, cu bine!