Cei mai multi dintre noi petrec mult timp si energie incercand sa ne construim vieti fericite si sanatoase pentru noi insine si familiile noastre. Pentru a ajunge intr-o stare de bunastare pozitiva, acest lucru necesita sa aveti mintea si corpul intr-un loc in care sa va simtiti confortabil si sa va acceptati starea actuala. Sanatatea necesita exercitii fizice, dar cel mai important, necesita o dieta buna. Printre cele mai bune alimente sunt pestele si fructele de mare. Pestele si fructele de mare proaspete pe care le servim proaspete sunt perfecte pentru aproape orice dieta, iar privelistea minunata este doar un bonus! Cand fructele de mare devin o parte regulata a dietei, face minuni pentru sanatatea generala.
Odata ce incepeti sa cercetati beneficiile pentru sanatate ale fructelor de mare, veti observa rapid ceea ce ati ratat. Nici nu este nevoie de mult pentru a profita de beneficiile fructelor de mare. Tot ce trebuie sa faceti este sa incorporati o forma de peste in dieta, o data sau de doua ori pe saptamana. Veti incepe sa experimentati beneficiile pentru sanatatea fizica si mentala pe termen scurt si lung in cel mai scurt timp.
Pestele este un aliment bogat in proteine, cu continut scazut de grasimi, care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Pestele cu carne alba, in special, are un continut mai mic de grasimi decat orice alta sursa de proteine animale, iar pestele gras este bogat in acizi grasi omega-3 sau grasimile „bune”. Deoarece corpul uman nu poate produce cantitati semnificative din acesti nutrienti esentiali, pestele este o parte importanta a dietei. De asemenea, pestele are un continut scazut de grasimi „rele” intalnite in mod obisnuit in carnea rosie, numite acizi grasi omega-6.
Un numar tot mai mare de dovezi indica faptul ca acizii grasi omega-3 ofera o serie de beneficii pentru sanatate.
Ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare jucand un rol in reglarea coagularii sangelui si a constrictiei vaselor;
Sunt importante pentru dezvoltarea neurologica prenatala si postnatala;
Poate reduce inflamatia tesuturilor si poate atenua simptomele poliartritei reumatoide;
Poate juca un rol benefic in aritmia cardiaca (batai neregulate ale inimii), reducand depresia si stopand declinul mental la persoanele in varsta.
Desi ar putea parea ca pestele proaspat ar fi o alegere mai sanatoasa decat cea congelata, adevarul este ca atat pestele proaspat, cat si cel congelat pot fi alegeri sanatoase, atata timp cat il depozitezi si il prepari corespunzator. Prospetimea pestelui, impreuna cu modul in care a fost congelat si cat de repede a fost inghetat, pot afecta gustul si textura acestuia, precum si continutul bacterian.
Atat pestele proaspat, cat si cel congelat se pot strica. Consumul de peste in cateva zile asigura ca nu are timp sa se strice. Pastrati pestele proaspat nu mai mult de una sau doua zile la frigider inainte de a manca. Pestele congelat se poate strica daca se dezgheta in timpul transportului. Cautati semne de posibila deteriorare, cum ar fi rupturi sau rupturi in ambalaj. Nu recongelati fructele de mare dupa ce s-au dezghetat. Daca cumparati peste congelat, nu alegeti pachetele depozitate deasupra liniei de racire. Daca pestele proaspat are un miros asemanator amoniacului, s-ar putea sa inceapa sa se strice.
Inghetarea pestelui opreste cresterea bacteriilor care te pot imbolnavi. Consumul de peste proaspat sau pastrarea acestuia in frigider poate, de asemenea, intarzia cresterea bacteriilor. Gatirea insuficienta a pestelui este principala cauza a infectiilor bacteriene contractate de la pesti, precum shigella, salmonella, vibrio cholerae, staphylococcus sau clostridium. Daca nu dezghetati bine pestele inainte de a gati, este posibil ca zonele usor inghetate sa nu se gateasca complet. Gatiti la o temperatura interna de 145 de grade Fahrenheit. De asemenea, bacteriile pot creste in timpul procesului de dezghetare, daca dezghetati pestele in medii calde, cum ar fi bucatarie. Dezghetati pestele intr-un vas cu apa rece sau in frigider. Congelarea nu reduce continutul nutritional al pestelui, in majoritatea cazurilor. Proteinele, grasimile si vitaminele solubile in grasimi, cum ar fi vitaminele A si D, nu sunt afectate de procesul de congelare in sine. Dar cand dezghetati pestele, puteti pierde o parte din continutul de apa pe masura ce pestele se dezgheta. Apa poate contine unele dintre vitaminele si mineralele solubile in apa. Daca folositi toata apa pierduta din peste pentru gatit, veti pastra vitaminele si mineralele. Deoarece pestele proaspat nu isi pierde din continutul de apa, nu va pierde vitamine sau minerale. Desi nu va afecteaza in mod direct sanatatea, gustul si aspectul pestelui va pot afecta dorinta de a-l manca. Deoarece pestele contine proteine slabe si acizi grasi omega-3 esentiali, este un plus valoros pentru dieta ta. Pestele poate deveni usor moale, cu o textura neatragatoare, daca este dezghetat in apa calda sau intr-o camera calda.
Cei care vor sa beneficieze de experienta adevarata de a manca peste proasapat, pot apela intotdeauna la pescarie cu livrare in Bucuresti si Ilfov, unde vor gasi peste 30 de sortimente de peste, proaspat provenit chiar din apele locale din Romania! In plus pestele proaspat poate fi preparat in multe feluri delicioase!
Pietele locale de peste inseamna, de asemenea, ca veti avea mai multe optiuni, deoarece pescarii locali stiu cu cat pot aduce mai multa varietate pe piata, cu atat mai multi bani pentru captura lor. Cu o piata locala de peste, va cheltuiti banii la nivel local, ceea ce va ajuta economia locala.