Wednesday, 19 March, 2025

Curatarea si dezinfectarea echipamentelor spitalicesti


 

Curatarea si dezinfectarea echipamentului spitalicesc este esentiala pentru efectuarea lucrarilor in interiorul unui spital sau al unei clinici. In spital se lucreaza mult cu materiale de unica folosinta, cum ar fi manusi si casti de unica folosinta.

Manusile si castile de unica folosinta sunt unul dintre elementele cele mai utilizate intr-un spital. Exista diferite tipuri de manusi si casti care au diferite intrebuintari, in functie de profesie.

Ce presupune curatarea si dezinfectarea spitaliceasca?

Curatarea suprafetelor este importanta, dar are un risc foarte scazut de transmitere directa. Cu toate acestea, apare o contaminare secundara incrucisata care se produce prin intermediul mainilor profesionistilor din domeniul sanatatii sau prin intermediul instrumentelor.

Exista multi factori care favorizeaza contaminarea mediului spitalicesc. Din acest motiv, personalul medical trebuie sa utilizeze tehnici de baza pentru curatarea si dezinfectarea materialului spitalicesc.

De asemenea, trebuie sa se investeasca in materiale de calitate in vederea evitarii raspandirii infectiilor.

Aceste procese de dezinfectie si curatare a echipamentelor spitalicesti se efectueaza zilnic, deoarece absenta igienei poate creste posibilitatea aparitiei de infectii la pacienti. Curatenia este intotdeauna un pas ce trebuie facut inainte de sterilizare si dezinfectie.

Posibilitatea de contaminare cu o boala poate avea o solutie usoara, cu o curatare corespunzatoare. In spitale, trebuie sa se faca curatenie periodic.

Metode de curatare a echipamentului spitalicesc:

Curatare manuala Printre metodele de curatare si dezinfectare, este cea mai riscanta. Se folosesc instrumente cum ar fi periile, buretii, carpele, dusurile de mana sau pistoalele cu presiune.

Curatarea cu ultrasunete Se realizeaza cu agenti de curatare numiti ultrasonici. Se caracterizeaza prin generarea de ultrasunete de la undele electrice. Materialele sunt introduse intr-o cuva cu o substanta de curatare, iar vibratiile vor face ca procesul de curatare a materialului spitalicesc sa se incheie cu succes.

Masini de spalat si dezinfectare automate Arata mult ca masina de spalat vase conventionala folosita pentru spalarea veselei. Aceasta masina curata si dezinfecteaza materialul spitalicesc in sase faze:

  • prespalare
  • curatare
  • neutralizare
  • clatire
  • dezinfectare
  • uscare

Tunele de spalare Se folosesc in spatii care necesita curatarea multor materiale. Pentru a curata si dezinfecta materialul spitalicesc cu ajutorul tunelurilor de spalare, trebuie sa va protejati cu materiale precum:

  • Masca si ochelari
  • Casca
  • Manson cu maneci lungi
  • Manusi groase
  • Pantofi adecvati etc.

 

Tipul de material si nivelul de dezinfectare

Dupa cum am spus, curatarea nu este aceeasi cu dezinfectarea, procesul precedent se desfasoara inainte de a se dezinfecta corespunzator materialele spitalicesti. Exista diferite niveluri de dezinfectare.

Dezinfectare la nivel scazut

Elimina cu cele mai multe bacterii si unele ciuperci si virusi, dar nu elimina sporii de bacterii sau Bacillus Koch (agentul cauzator de tuberculoza).

Dezinfectare la nivel intermediar

Aceasta elimina, de asemenea, cele mai multe bacterii si virusi, dar inca nu poate elimina sporii. In acest caz, Bacillus Koch este, de asemenea, eliminat.

Dezinfectare de inalta calitate

Ei elimina majoritatea microorganismelor, cu exceptia unor spori.

In plus, se folosesc diferite tipuri de materiale. Materialul si instrumentele sanitare vor depinde de nivelul de dezinfectare.

Material non-critic

Este cel utilizat pentru dezinfectarea la nivel scazut sau intermediar, cum ar fi termometrele sau defibrilatorul.

Material semi-critic Este destinat dezinfectarii la nivel inalt. Este vorba de specule vaginale sau termometre rectale, de exemplu.

Material critic Acestea sunt cele care necesita sterilizare: instrumente chirurgicale, ace, sonde.

Principii de baza pentru curatarea si dezinfectarea echipamentului spitalicesc. Igiena este importanta.

Mainile trebuie sa fie in permanenta curate. Putem include aici obligatia de a avea parul intotdeauna strans, unghiile curatate si taiate si fara niciun fel de oja. Barbatii trebuie sa poarte barba si parul scurte.

Curatarea podelei

Suprafetele nu trebuie sa fie curatate prin tehnici de curatare uscata, deoarece acest lucru favorizeaza imprastierea prafului in mediul inconjurator. In acest caz, trebuie sa folosite tehnicile de curatare umeda: spuma, clatire si uscare.

Produse

Toate produsele folosite la dezinfectare trebuie inregistrate in mod corespunzator de autoritatea nationala, iar utilizarea de dezinfectanti va fi rezervata suprafetelor care contin materii organice. In ceea ce priveste produsele, este important ca personalul medical sa evalueze calitatea acestora.

Printre tipurile de produse utilizate pentru curatarea instrumentelor si masinilor se disting urmatoarele:

Produse de curatare cu pH neutru cu / fara enzime.

Produse de curatare usor alcaline cu / fara enzime.

Produse de curatare alcaline cu / fara surfactanti.

Produse de curatare cu efect antimicrobian (produse de curatare si dezinfectare combinate).

In ceea ce priveste dezinfectarea, principalele produse chimice pentru uz clinic pot fi:

Derivatii clorurati, un exemplu al acestei substante chimice este inalbitorul.

Cele pe baza de alcool sunt, de asemenea, utilizate, provocand denaturarea proteinelor din microorganisme.

Compusi ai amoniacului cuaternar care servesc la inactivarea enzimelor si distrugerea membranelor celulare.

Oxidanti, care pot cauza moartea celulelor microorganismelor.

Avand in vedere importanta curateniei in spital, indicat ar fi ca aceasta sa se lase pe mana unor profesionisti in curatenie, precum cei de la Conex Clean. Conex Clean este o firma de curatenie profesionala din Bucuresti cu experienta in curatenia cabinetelor medicale, cabinetelor stomatologice, spitalelor,  scolilor si gradinitelor particulare. Pentru mai multe detalii intrati pe conexclean.ro