Wednesday, 19 June, 2024

De ce este necesara plasa de umbrire pentru gradina ta


Lumina soarelui sta la baza agriculturii si gradinaritului, iar orice gospodar stie acest lucru. Fie ca vorbim de profesionisti care isi castiga existenta de pe urma acestei activitati sau persoane care au ca hobby gradinaritul, este important ca plasele de umbrire sa fie folosite intr-o maniera corecta! Lasand soarele sa intre la capacitate de 75% sau mai mult poate fi necesar pentru a obtine un nivel corect de lumina.

Plasele de umbrire sunt realizate din tesatura usoara din polietilena tricotata, care ofera oamenilor si plantelor protectie impotriva soarelui. Tesatura pentru umbra este disponibila in densitati cuprinse intre 50% si 90%, pentru a se potrivi nevoilor unice ale diferitelor tipuri de plante, flori si culturi. Poate fi folosit cu sere, structuri cu cerc si in aplicatii pe teren. Utilizari suplimentare includ garduri, parbrize si bariere de confidentialitate. Plasa de umbrire este rezistenta la putregai si mucegai, nu devine casanta si este permeabila la apa. Ofera o ventilatie superioara, imbunatateste difuzia luminii si mentine serele mai racoroase. Ca rezultat, plasa de umbrire poate ajuta la scaderea costurilor energetice prin reducerea nevoii de a porni ventilatoare la fel de des in lunile mai calde. Instalarea plasei de umbrire este rapida si usoara, la fel si demontarea acesteia in timpul sezonului de varf.

Umbra reflectorizante este benefica, deoarece ajuta la crearea unui climat optim de crestere, deoarece reflecta radiatia solara mai degraba decat o absoarbe. Ajuta la controlul echilibrului de lumina, temperatura si umiditate. Ecranele reflectorizante economisesc, de asemenea, energie. Caracteristicile climatice excelente includ temperatura scazuta in timpul zilei datorita reflexiei maxime si economii mari de energie pe timp de noapte, ceea ce mentine temperatura recoltei aproape de cea ambientala.

Plasa de umbrire standard este un mijloc accesibil, extrem de durabil de a proteja plantele si culturile de lumina directa a soarelui. Plasa de umbrire este plasata pe acoperisul exterior al unei sere, al unui cadru rece , unde blocheaza un procent de lumina pentru a patrunde in cladire, mentinand astfel plantele mai confortabile. Acest tip de plasa de umbrire este potrivit pentru gradinarit general, agricultura si pentru sere si este utilizata pe scara larga in agricultura comerciala si industria de gradinarit.

Plasele de umbrire sunt din diverse materiale si ce  plase trebuie sa folositi depinde de tipul culturii voastre. Plas de umbrire ajuta la protejarea plantelor, animalelor de companie, animalelor si oamenilor de lumina directa a soarelui si functioneaza si ca parbriz. De asemenea, in functie de conditiile climatice, cultivatorii folosesc densitatea de 50% si 60% in zonele mai reci, in timp ce in zonele mai calde, folosesc 70% pana la 80%. Multi fermieri considera ca folosirea unei plase de umbrire cu densitate mare pe acoperisuri si a unei plase de umbrire cu densitate mai mica pe pereti este o metoda buna pentru a crea conditii ideale de umbra. Fermierii ar trebui sa verifice mai multe site-uri de specialisti pentru a determina densitatea plaseid e umbrire care este adecvata atat pentru climat, cat si pentru varietatea de plante.

Plasa de umbrire este tesuta sau tricotata in diferite densitati. Numim densitatile panzei de umbra „Procente”. Diferenta de procente permite sa patrunda diferite cantitati de lumina solara, ceea ce inseamna ca procentul plasei de umbrire pe care o alegeti blocheaza acel procentaj de lumina de soare. Prin urmare, ceea ce cresteti va ajuta la determinarea procentului de plasa de umbrire de care aveti nevoie.

Dupa cum stim cu totii, lumina soarelui este cruciala pentru cresterea plantelor, asa ca alegeti densitatea potrivita si o densitate cat mai scazuta.

De obicei, un procent de umbra de 30-50% este ideal pentru legume, in timp ce 80-90% este ideal pentru adapostirea oamenilor. Majoritatea plantelor se vor descurca cel mai bine cu maxim 40% – 60% umbra. Cu toate acestea, atunci cand cresc unele plante iubitoare de umbra, cum ar fi orhideele si unele ferigi, 75% sau mai mult poate fi necesar pentru a obtine niveluri corecte de lumina.

Exemple de procente de plasa de umbra potrivite plantelor:

-50% Plasa de umbrire in culoarea verde;

-75-80% Plasa de umbrire in culoarea verde;

50%  Potrivit pentru:

  • pepiniera;
  • varza;
  • ardei;
  • salata verde;
  • unele soiuri de orhidee;
  • plante de ghiveci;
  • muscate;
  • caladii;
  • irisi.

75% Potrivit pentru:

– orhidee;

– ferigi;

– maslini ;

– Bariera de protectie pe cladiri;

– Utilizata ca gard ;

– Utilizata ca copertine;

– Utilizata ca umbrire pentru animale;

– Utilizata ca umbrire domestica.

Plasele de umbrire, asa cum se poate intelege din nume, reprezinta un tip de plasa care joaca un rol vital in reglarea patrunderii luminii solare, umiditatii sau aerului prin golurile materialului tesut. Structura unei plase de umbrire este alcatuita din cadru si material de placare. Aceste materiale sunt concepute special pentru a proteja produsele de caldura, ploaie si vant. Aceste plase rezista o perioada lunga de timp fara a compromite functionalitatea lor. Protejarea culturilor si plantatiilor este unul dintre beneficiile majore oferite de plasele de umbra. Plasele de umbrire ofera protectie impotriva daunatorilor si bolilor. Daunatorii se intampla sa distruga plantele, facandu-le inadecvate pentru uz uman. Exista o serie de boli, cum ar fi cancerul citricelor, ranirea, petele frunzelor si explozia de orez, care apar frecvent la plante, care pot fi prevenite prin instalarea acestor plase de umbra. In plus, plasele de umbrire ofera protectie fizica impotriva furtunii, grindinii, liliecilor, insectelor, animalelor de companie, animalelor si chiar ciorilor. Asa ca alegeti, cu incredere, plase de umbrire!