Vitamina A reprezinta una dintre vitaminele esentiale in vederea functionarii optime a organismului nostru. Este responsabila in principal de calitatea vederii, dar are rol important si in cresterea si sporirea rezistentei oaselor si in lupta organismului impotriva infectiilor. Cea mai cunoscuta forma a acestei vitamine este vitamina A 10000 ui, care mai este denumita si betacaroten, subtanta de baza in ceea ce priveste vederea nocturna.
Desi se gaseste in principal in alimente naturale, de multe ori corpul nu o poate sintetiza in mod eficient sau nu primeste o doza suficienta din aceste surse si de aceea este nevoie de suplimentarea dozei cu anumite capsule cu vitamina A. Mare atentie insa, in doze prea mari poate produce chiar efecte nocive asupra organismului, devenind toxica.
Unde se gaseste vitamina A naturala?
In mod natural, exista o multitudine de alimente care sa asigure doza optima zilnica. Carnea, oale, lactatele nedegresate, pestele gras reprezinta surse importante. De asemenea si vegetalele precum legumele verzi (spanac, salata, broccoli), morcovii, citricele, kiwi, mango sunt alimente bogate in vitamina A si nu numai. Dietele care nu includ aceste alimente sau persoanele care prezinta intolerante severe pot suplimenta lipsa lor cu capsule si comprimate cu vitamina A. Acestea nu inlocuiesc o dieta sanatoasa, ci o insotesc cu succes in drumul spre atingerea nivelului optim de vitamine si minerale din organism.
Carente de vitamina A – riscuri
Deficitul de vitamina A se numara printre principalele cauze ale scaderii callitatii vederii in timp, mai ales a celei nocturne. De asemenea, aparitia frecventa a invectiilor, probleme dermatologice, slabirea unghiilor si a parului sau chiar stoparea cresterii la copii sau probleme ale sistemului reproducator, in cazul adultilor, pot fi efecte ale carentei de vitamina A in organism. In plus, in situatii mult mai grave, unde deficitul este considerabil, se pot instala anemii severe ce pot culmina chiar cu decesul.
Administrarea vitaminei A
Suplimentele care pot fi administrate in vederea completarii dozei zilnice se pot gasi atat in forme de vitamina A pastile, cat si in forme concentrate, injectabile, ce se elibereaza si se administreaza doar cu prescriptie medicala. Acestea isi ating nivelul optim de eficienta doar atunci cant este asociat cu alte complexe de vitamine si minerale, precum vitaminele D, B, E, fosfor, calciu si zinc si de aceea se recomanda optarea pentru un complex de multivitamine care sa le contina pe toate toate acestea.
Grija sporita nu trebuie avuta doar in vederea prevenirii carentelor, ci trebuie evitat si excesul utilizarii de vitamina A capsule sau orice alte forme, deoarece poate produce efecte adverse destul de grave. In doze prea mare poate genera pierderi bruste de greutate, greata, stare generala de apatie si iritabilitate, iar in cazuri extrem duce chiar la dureri ale oaselor si articulatiilor, deficiente la nivelul stomacului sau perturbari ale calitatii vederii.