Wednesday, 19 June, 2024

Descoperiti beneficiile oferite de acupunctura


Acupunctura se refera la introducerea de ace fine si solide in orice parte a corpului pentru ameliorarea durerii, vindecarea si bunastarea generala. A fost folosita de poporul chinez de peste 3000 de ani.

In Romania, termenul „Acupunctura” este, in general, considerat a fi un termen larg care cuprinde diferite filozofii ale acului. Este posibil sa auziti ca acupunctura este mentionata ca:

-Acupunctura traditionala chineza;

-Acupunctura occidentala sau medicala;

-Acupunctura de declansare.

Acupunctura traditionala chineza: este utilizarea meridianului sau a punctelor suplimentare bazate pe o abordare a medicinei traditionale chineze (MTC) care include diagnostic si rationament clinic folosind diferite metode si/sau paradigme de evaluare a medicinei chineze. TCM se bazeaza pe conceptul chinezesc de echilibrare a energiei, unde exista doua forte in interiorul corpului care necesita echilibru pentru a obtine sanatate si fitness. Aceste forte sunt denumite in mod obisnuit ca YIN (negativ) si YANG (pozitiv). Tratamentul cu Acupunctura este intreprins cu scopul de a restabili toate sistemele corpului la o stare de echilibru (homeostaza). Scopul inserarii unui ac de acupunctura este de a influenta fluxul QI (pronuntat „chee”), care circula in canale sau meridiane in interiorul corpului. QI-ul circula in organele profunde ale corpului, dar se conecteaza la pielea superficiala prin puncte de acupunctura. In starea unui organism normal sanatos, exista un echilibru intre aceste organe. Atat energia superficiala din meridiane, cat si cea mai profunda din organe pot fi influentate de stimularea anumitor puncte de acupunctura. Daca apare o ranire, boala, trauma emotionala sau infectie, fluxul natural de QI in meridiane si organe poate fi afectat si rezultatul este un flux alterat, fie o incetinire sau stagnare a QI care provoaca durere si inflamatie, fie un deficit de QI, care poate provoca slabiciune, epuizare si boli mai lungi debilitante. Stimularea punctelor relevante de acupunctura poate elibera stagnarea, poate reduce excesul de QI sau poate creste QI in zona sau organul specific, contribuind astfel la restabilirea fluxului si echilibrului QI normal.

Acupunctura occidentala sau medicala: Acupunctura occidentala foloseste punctele meridiane, dar o aplica rationamentului stiintific occidental, acordand o atentie speciala neurofiziologiei si anatomiei. Nu utilizeaza nicio metoda sau paradigma traditionala de evaluare chineza. Acupunctura de Vest este folosita de fizioterapeuti pentru a obtine ameliorarea durerii prin stimularea sistemului nervos, cum ar fi creierul si maduva spinarii, pentru a produce propriile substante neurochimice care amelioreaza durerea, cum ar fi endorfinele pentru ameliorarea durerii. Melatonina pentru a promova somnul si serotonina pentru a promova starea de bine. Aceste substante neurochimice ajuta la procesul de vindecare al organismului si ofera ameliorarea durerii ca precursor pentru alte terapii manuale sau manipulative sau programe de exercitii la domiciliu. Practicianul isi foloseste cunostintele anatomice ale corpului pentru a selecta punctele de acupunctura care stimuleaza terminatiile nervoase, ceea ce va ajuta la ameliorarea durerii si la promovarea vindecarii. Uneori un mic impuls electric poate fi aplicat acelor (electro-acupunctura).

Acupunctura de puncte declansatoare: acupunctura rapida pe termen scurt la tesuturile alterate sau disfunctionale pentru a imbunatati sau restabili functia. Aceasta poate include (dar nu se limiteaza la) acul de puncte de declansare miofasciale, periost si tesut conjunctiv. Poate fi efectuata cu un ac de acupunctura sau orice alt ac de injectare fara injectarea de lichid. Aceasta este o practica folosita atat de acupuncturistii traditionali, cat si de cei occidentali.

Ce fel de problme amelioreaza acupunctura?

Stresul este unul dintre principalele motive pentru care oamenii cauta tratament cu acupunctura. Fie ca este vorba de solicitari de la locul de munca sau de presiunile personale pe care ni le punem asupra noastra, aproape 77% dintre noi admit ca experimentam simptomele fizice ale stresului. In timp ce munca este un declansator major, s-a dovedit ca acupunctura reduce hormonii de stres si tempereaza starea de spirit pentru a reduce anxietatea si a imbunatati sentimentele generale de fericire.

Reduce durerea de spate, tensiunea gatului si amelioreaza durerile articulare de la maini si brate

Tastaturile, rucsacii grei, telefoanele mobile si postura proasta sunt doar cativa dintre vinovatii care creeaza tipul de durere care ne declanseaza durerea ce ne supara atat noapte cat si ziua. Acupunctura ofera ameliorarea durerii fara medicamente, in timp ce reduce, de asemenea, umflarea si inflamatia.

Ameliorarea durerilor de cap

Acupunctura a fost folosita pentru a trata durerile de cap de mii de ani. Studii recente au aratat ca acupunctura poate reduce zilele de migrene si poate avea efecte de durata. Cu cele mai frecvente efecte secundare fiind un sentiment de euforie si relaxare, acupunctura este un tratament de alegere pentru cei care cauta o optiune mai putin invaziva, fara medicamente.

Reduce oboseala  ochilor

Acupunctura poate ameliora oboseala ochilor care este adesea legata de tensiunea gatului. Acupunctura trateaza, de asemenea, multe afectiuni oculare, inclusiv miopie, hipermetropie, cataracta, glaucom, prezbiopie, astigmatism, ambliopie, diplopie, daltonism si orbire nocturna.

Ameliorarea alergiilor

Acupunctura poate fi esentiala in prevenirea alergiilor, dar este important sa fie tratamente pentru a ne intari organismul inainte de inceperea sezonului de alergii. Acupunctura poate reduce, de asemenea, simptomele alergice si poate fi utilizata in locul sau in combinatie cu antihistaminice.

Acupunctura poate fi eficienta in drumul catre renuntarea sau reducerea obiceiurilor de fumat. Pe langa faptul ca ajuta la ameliorarea nervozitatii, reduce poftele si reduce iritabilitatea, promoveaza, de asemenea, repararea tesutului pulmonar, sporind in acelasi timp relaxarea si detoxifierea in organism.

Acupunctura este o forma foarte utila de medicina alternativa care nu produce efecte adverse si efectele sunt resimtite de catre pacient inca de la prima sedinta!