Monday, 25 September, 2023

Distrofia unghiilor: modificari cu multe cauze


In cazul modificarilor unghiilor, trebuie evaluat nu doar tipul de distrofie, ci si numarul de unghii si care sunt afectate. Aproximativ 20% din populatie sufera de unghii fragile, in special femeile si persoanele in varsta.  Multe distrofii ale unghiilor se schimba in timp. Cresterea patologica a unghiilor poate aparea din tulburari in zona placii unghiilor sau a matricei in sine, a patului unghial sau a tesutului din jur. La examinarea modificarilor unghiilor trebuie evaluat nu doar tipul de distrofie, ci si care si cate unghii sunt afectate, spun expertii. Modificarile in structura, culoarea si forma unghiei sau unghiilor ofera, de asemenea, o indicatie a cauzei, la fel ca starea pielii in general si starea generala de sanatate a pacientului.

Santurile transversale sau asa-numitele linii Beau indica hipoproliferarea temporara a matricei unghiei. Cauza poate fi traumatisme locale, boli locale de piele precum paronichia, boli sistemice precum infectii febrile si medicamente precum citostaticele. Canelurile longitudinale, pe de alta parte, se gasesc cu o reducere pe termen lung a cresterii unghiilor din cauza efectelor traumatice recurente asupra matricei unghiei. Onychodystrophia mediana canaliformis este o forma speciala, care este reprezentata de o brazda mediana in principal in zona unghiilor degetului mare.

oneband trusa manichiura kit unghii cu gel pentru incepatori

Ingrijirea unghiilor este foarte importanta! Aproximativ 20% din populatie sufera de unghii fragile, iar femeile si persoanele in varsta sunt afectate in mod deosebit. Unghiile casante sunt o povara pentru multi pacienti. Dar cauza este rareori o boala sistemica sau simptome de deficienta, ci mai degraba in unghia in sine. Ingrijirea incorecta a unghiilor sau alti factori exogeni precum munca umeda, deteriorarea mecanica, detergentii, toxicitatea profesionala sau produsele cosmetice pentru unghii ce nu sunt profesionale – in special substantele pentru indepartarea lacului de unghii – contribuie la fragmentarea placii unghiei (onicorexie) sau a partii distale a unghiei (onicoshiza). Se recomanda ca pacientii sanatosi din punct de vedere clinic sa evite o examinare amanuntita si, in schimb, sa identifice si sa elimine noxae. Din fericire exista anunmite magazine online cu produse de calitate pentru ingrijirea unghiilor.

Traumatizarea intregii latimi a matricei unghiei se exprima in linii transversale ondulate si fragmentarea placii unghiei, care este cunoscuta si sub numele de trahionichie. Daca aproape toate unghiile sunt afectate, se vorbeste despre „sindromul celor douazeci de unghii” care se gaseste cu precadere la copii si apare fie idiopatic, fie in legatura cu alte afectiuni ale pielii precum psoriazisul, lichenul plan, alopecia areata sau dermatita atopica. La aproximativ 50 pana la 80 la suta dintre copiii cu boala, modificarile unghiilor dispar spontan dupa cativa ani. La persoanele in varsta si la pacientii neglijati, in special in zona degetelor mari de la picioare, exista uneori impletituri ingrosate, rasucite, Unghii asemanatoare cu ghearele cu decolorare galben-maro si crestere semnificativa in lungime. Aceasta forma de distrofie a unghiilor, cunoscuta sub denumirea de onicogrifoza, este cauzata de lipsa de ingrijire in legatura cu tulburarile circulatorii, hallux valgus sau pantofii stramti. Dermatoscopia este ca un instrument de diagnostic important pentru diferentierea pigmentarii unghiilor, cum ar fi melanonichia longitudinala si melanomul, precum si pentru diferentierea pigmentarii de hematom.