
Copiii si adolescentii pot avea dureri de spate si acest lucru le poate afecta activitatile zilnice si calitatea vietii. Durerea de spate, in majoritatea cazurilor, se prezinta ca o durere care poate dura cateva zile sau saptamani. Durerile de spate nu sunt frecvente in randul copiilor si adolescentilor, dar atunci cand apar, este adesea un motiv pentru a merge la medic.
Copiii cu varsta sub 10 ani nu se plang niciodata de dureri de spate si, daca sunt prezente, se rezolva de la sine in cateva zile. Cu toate acestea, daca durerea continua, in special in absenta traumei, ar trebui sa va adresati medicului pentru a exclude orice boala si pentru a recomanda un tratament hernie de disc, scolioza, spondiloza dupa caz . Copiii mai mici pot prezenta dureri de spate refuzand sa mearga sau schimband modul in care merg. Daca apar aceste simptome, este important sa solicitati asistenta medicala.
Adolescentii si preadolescentii pot suferi de dureri de spate ca urmare a traumei sau a activitatii sportive in exces. Obiceiuri incorecte, cum ar fi pozitia gresita in banca sau birou si purtarea ghiozdanelor excesiv de grele, pot provoca, de asemenea, dureri de spate. Durerile de spate asociate cu purtarea ghiozdanelor prea grele au devenit frecvente la copiii de varsta scolara.
Ghiozdanul este o modalitate excelenta de a transporta greutati, deoarece daca este purtat si ajustat corect, foloseste cei mai puternici muschi ai corpului cu o distributie optima a greutatii. Cu toate acestea, ghiozdanul nu trebuie incarcat prea mult si nu trebuie sa depaseasca niciodata 10% -15% din greutatea copilului care il transporta (un copil care cantareste 35 kg nu trebuie sa poarte un rucsac care cantareste mai mult de 4 kg).
Greutatea excesiva deplaseaza centrul de greutate inapoi fortand purtatorul sa isi asume o pozitie cu soldurile flectate si coloana vertebrala indoita inainte, provocand dureri musculare. In plus, o incarcare excesiva a ghiozdanului care se sprijina pe umerii copilului rpin curelele de umar poate provoca furnicaturi si pierderea senzatiei la nivelul membrelor superioare.
Obiceiul larg raspandit al multor adolescenti si copii de a purta ghiozdanul pe un umar este, de asemenea, incorect, deoarece ii obliga sa suporte toata greutatea doar pe o parte a spatelui si provoaca durere. Trolerele, adica ghiozdanele echipate cu roti si manere care pot fi trase, va permit sa purtati greutati usor mai mari, dar chiar si acestea, daca sunt prea grele, pot provoca dureri de spate si brate.
Marea majoritate a durerilor de spate la copii si adolescenti tind sa se rezolve cu odihna, limitarea greutatilor transportate si utilizarea ocazionala a analgezicelor usoare, cum ar fi paracetamolul. De fapt, cea mai frecventa cauza a durerilor de spate este supraincarcarea functionala sau traumatismele tesuturilor moi, raportate in timpul jocului sau al activitatii sportive.
Cu toate acestea, in unele cazuri, durerea tinde sa nu scada sau sa reapara, sau poate fi insotita de alte simptome, cum ar fi sciatica (durere de-a lungul membrului inferior), amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor inferioare sau febra. Pot exista, de asemenea, boli care cauzeaza dureri de spate in perioada dezvoltarii:
Spondilita: este o leziune a partii posterioare a vertebrelor lombare, care este caracterizata ca o „fractura de stres” si poate provoca durere, de obicei la baietii implicati in activitati sportive prin hiperextensie a coloanei vertebrale, cum ar fi dansul, gimnastica, basket sau volei.
Spondilolisteza: este o evolutie a spondilita, in care vertebra „aluneca” pe cea de dedesubt pana se deplaseaza inainte. Aceasta afectiune poate provoca dureri de spate intense si compresie pe radacinile nervoase ale coloanei vertebrale, provocand simptome precum sciatica si modificari ale senzatiei la nivelul membrelor inferioare ca al hernia de disc.
Boala Scheuermann: este cauzata de un esec de crestere a partii anterioare a vertebrelor toracice. In mod normal, vertebrele toracice au o forma cilindrica, dar in aceasta boala forma lor se modifica, provocand o crestere patologica a cifozei normale a coloanei vertebrale. Boala se manifesta ca un spate curbat rigid si este adesea cauza durerii de spate si a limitarii functionale la baietii afectati. Boala Scheuermann apare intre 10 si 15 ani si este mai frecventa la baieti.
Leziuni ale discului intervertebral si fracturi vertebrale: adolescentii si copiii implicati in activitati sportive intense si / sau cu risc de cadere (skateboarding, patinaj, schi si snowboarding, ciclism montan, calarie etc.) pot suferi leziuni ale coloanei vertebrale atat din cauza traumei directe si datorita unui mecanism traumatic indirect. Traumatismul intens poate provoca o fractura vertebrala sau o leziune a discului intervertebral. Pe langa durere, pot exista si simptome neurologice cauzate de fenomene de compresie pe tesuturile nervoase de catre structurile ranite ale coloanei vertebrale.
Infectii: infectiile coloanei vertebrale care afecteaza discul si vertebrele intervertebrale se numesc spondilodiscite si din fericire sunt rare in perioada dezvoltarii. Cu toate acestea, este important sa le diagnosticati cat mai curand posibil si sa le tratati cu antibiotice si imobilizarea corsetului, pentru a le rezolva inainte de a provoca complicatii care pot interfera cu dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale. La copiii mici aceste infectii se pot manifesta prin refuzul de a merge, iritabilitate. Copiii mai mari si adolescentii se plang de dureri de spate care nu tind sa se imbunatateasca sau care se repeta in timp, uneori insotite de febra.
Este important sa contactati medicul pediatru sau ortopedul care va solicita analize de sange, o radiografie si, eventual, un RMN pentru a confirma diagnosticul.
Pentru diagnostic este foarte important sa efectuati o vizita de specialitate pentru a examina problema, a evalua durerea, a cunoaste istoricul medical al copilului. Durerea de spate este un simptom al multor afectiuni diferite din acest motiv, se recomanda o serie de teste pentru a ajuta la identificarea mai buna a sursei durerii de spate. Printre cele mai frecvente sunt incluse:
-Raze X;
-Tomografie computerizata (CT);
-Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).
Odata ce intelegeti ce provoaca durerile de spate, specialistul va stabili cel mai bun tratament disponibil. Puteti apela si la specialistii de la Bio Ortoclinic. Pot fi implementate cu succes tratamente pentru hernia de disc, dar si alte afectiuni ale coloanei in randul copiilor si adolescentilor. Desigur, pentru a nu se ajunge aici, pariati pe preventie si controlati obiceiurile posturale si alte elemente ce ii pot deforma coloana.