Friday, 19 April, 2024

Granulatoare de furaje si rolul lor in viata pasarilor


Fermierii care se ocupa de cresterea pasarilor utilizeaza granulatoare furaje pentru a creste eficienta procesului de hranire, dar si pentru a obtine o productie mai mare de oua cu ajutorul hranei de buna calitate. Granulatoarele sunt masini care ajuta enorm persoanele care cresc pasari, iar costurile pentru un astfel de dispozitiv vor fi amortizate foarte usor.

Ce face de fapt un granulator de cereale?

Un granulator de cereale este folosit pentru conversia furajelor in granule. Folosirea greanulatorului permite utilizatorului sa transforme o mare varietate de hrana pentru animale, inclusiv plantele verzi, in pelete. In functie de cantitatea de furaje de care o persoana are nevoie pentru animalele sale, se va alege granulatorul potrivit. In timp ce o persoana care creste 10-15 pasari se va descurca foarte usor cu un granulator cu capacitate mica si incarcare manuala, un fermier care are un efectiv de 100 de pasari este posibil sa aiba nevoie de un granulator cu capacitate mai mare si cu incarcare automata.

Cum ajuta granulatorul la marirea productiei de oua?

Granulatoarele au beneficii considerabile in ceea ce priveste sporirea cantitatii de oua produse de pasari pentru ca o hrana de calitate determina o productie crescuta. Organele digestive ale pasarilor nu sunt complet adaptate sa prelucreze hrana corect, mai ales atunci cand aceasta este in stare complet solida. Pasarea risca sa digere mai greu in momentul in care este hranita cu alimentele clasice, iar atunci cand pasarea nu obtine imediat toti nutrientii de care are nevoie, cantitatea de oua produse va scadea.

Un alt aspect important este faptul ca pasarile pot sa se inece cu hrana foarte uscata  si chiar sa se sufoce, moment in care vor aparea problemele respiratorii, care pot afecta pasarea si implicit productia de oua.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca atunci cand hrana clasica este inlocuita cu granule, productia va creste cu aproximativ 15%. Acest procent se explica prin faptul ca alimentele mai usoare au o greutate mai mica si pasarile vor aloca mai putin timp pentru digestie. De asemenea, granulele pot fi mai mari decat hrana clasica ceea ce inseamna ca pasarea va ajunge mai repede la starea de satietate, iar hrana si toate substantele nutritive se vor absorbi mai eficient. Pasarea nu mai trebuie sa selecteze ce mananca pentru ca toate granulele au aceeasi dimensiune si astfel nu va elimina mancarea cu cel mai mare continut de nutrienti pentru a alege doar bobite mici si mai sarace in substante nutritive.

De asemenea, un alt aspect la fel de important este faptul ca atunci cand se obtin granulele prin amestecarea mai multor tipuri de furaje, o granula va avea mai multe substante nutritive adunate la un loc decat hrana clasica oferita pasarii pe categorii sau amestecata in stare bruta. Daca pasarea prefera spre exemplu graul, va selecta doar bobitele de grau si va da orice altceva la o parte, in detrimentul productiei de oua, pe cand atunci cand sunt oferite granule, pasarea nu va putea sa selecteze si va primi toti nutrientii de care are nevoie, simultan.