Saturday, 20 July, 2024

Idei de ținute pentru Dragobete


Pe 24 februarie, românii celebrează Dragobetele, una dintre sărbătorile care marchează iubirea în cea mai pură formă a ei. Este un moment de bucurie, dar și de însuflețire, tocmai pentru că vestește venirea primăverii.

O zi atât de specială, dedicată exclusiv declarațiilor de iubire și momentelor petrecute în doi, merită a fi celebrată așa cum se cuvine. Este un simbol al folclorului și un prilej numai bun în care să readuci la viață unul dintre cele mai importante elemente ale identității românești – ie traditionala.

Dragobete vs. Valentine’s Day

Valentine’s Day sau Sfântul Valentin a căpătat deja o notorietate atât de mare încât oamenii o consideră singura zi dedicată iubirii. Pe 14 februarie, îndrăgostiții își fac cadouri și își alocă timp pentru a se bucura de intimitate și activități dedicate relaxării.

Totuși, ziua de Dragobete este puternic impregnată de legende, tradiții și obiceiuri, reprezentative pentru poporul român.

Tradiții de Dragobete

Se spune că Dragobete era un tânăr chipeș și pasional, gata să ofere afecțiune oricărei femei. Fiu babei Dochia și ocrotitorul iubirii, Dragobete aduce noroc celor care își declară sincer iubirea și care pun preț pe relațiile bazate pe respect, înțelegere și dragoste necondiționată. Legenda spune că el este cel care oficia nunțile animalelor, tocmai de aceea, oamenii satului dedicau o atenție specială îngrijirii necuvântătoarelor în ziua de 24 februarie. Pe vremuri, oamenii alegeau să sărbătorească în mod autentic. Purtau ie traditionala cu motive florale, tocmai pentru a marca venirea unui nou anotimp. Conform tradiției, Dragobete trebuie să te găsească cu haine curate și aranjate, pentru a-ți merge bine tot anul. Ziua trebuie să fie marcată de veselie, jurăminte de iubire și promisiuni care nu trebuie încălcate. În caz contrar, vei avea parte numai de necazuri. Nu demult, fetele satului topeau zăpada rămasă pe lângă casă și foloseau apa rezultată pentru diverse leacuri de iubire.

Ukrainian bride and groom in native embroidery holding hands, traditional wedding ceremony

Ce să porți de Dragobete pentru a ieși în evidență?

Vrei să-ți impresionezi partenerul sau partenera de Dragobete? Sau pur și simplu vrei să ieși în evidență într-o zi atât de specială?

Iată câteva idei de ținute pe care merită să le iei în calcul:

  • Ie traditionala stilizată modern, o pereche de jeanși, cizme cu toc și o jachetă tradițională – Nu uita de accesoriile colorate, care să accentueze aerul jucăuș al ținutei. Poți opta pentru bentițe, eșarfe și bijuterii supradimensionate.
  • Cămașă albă, bundita dama, pantaloni de stofă și pantofi stiletto – O bundita dama este un accesoriu elegant, dar în același timp extravagant și modern. Orientează-te către opțiunile lucrate manual și vei reuși să oferi o pată de culoare ținutei. În loc de cămașă poți alege o ie traditionala simplă.
  • Rochie ie, bundita dama, pantofi cu toc și accesorii colorate – În cazul în care vrei să obții un stil mai boem, în ton cu sărbătoarea, optează pentru o rochie în culori neutre și accesorii fine. Pentru a crea contraste interesante adaugă o pălărie din materiale și finisaje delicate.

Alege piese inspirate din folclor și integrează o ie traditionala în ținute moderne!

Bucură-te de momente cu adevărat speciale și sărbătorește ziua de Dragobete în stil autentic!