Monday, 02 December, 2024

Importanța unei saltele de pat curate


Atunci când achiziționăm o saltea nouă de pat, suntem foarte atenți la caracteristicile ei și foarte exigenți. Salteaua este deosebit de importantă pentru odihnă iar un somn bun și odihnitor înseamnă energie, bună dispoziție și productivitate pe timpul zilei.

Odată ce am achiziționat salteaua, nu prea mai suntem atenți la întreținerea ei. De câte ori v-ați gândit să aspirați salteaua, să o curățați sau să o protejați cu o husă specială?

Să vă zic un secret: salteaua este raiul acarienilor de praf! Acarienii sunt microorganisme înrudite cu păianjenii care preferă mediile calde, umede și întunecate. Ei se hrănesc cu celulele umane de piele moartă și se înmulțesc extrem de repede. În câteva luni, o saltea nouă este gazda a cel puțin 2 milioane de acarieni.

Știați că un om pierde zilnic 1.5 grame de piele moartă, suficient cât să hrănească 1 milion de acarieni? Nici eu nu am știut acest lucru și mă bucur că acarienii sunt microscopici și că nu îi văd. Dacă nu îi văd, pot să uit de ei. Dar ei există, se înmulțesc rapid iar dacă suntem mai sensibili și predispuși la alergii, e posibil să dezvoltăm reacții alergice care să ne afecteze odihna și automat, întrega zi.

Corpul și reziduurile acarienilor conțin o proteină care declanșează alergii persoanelor sensibile.

Studiile arată că mai mult de o treime din populația globului suferă de alergii respiratorii iar cea mai comună este alergia la acarienii de praf.

În România sunt multe persoane nediagnosticate pentru că oamenii au puține informații despre această boală. Cine a auzit de acarieni, știe, în cel mai fericit caz, că aceștia se găsesc în praf. Acest lucru este parțial adevărat. Acarienii nu rezistă pe suprafețele dure și uscate. Ei nu stau pe mobile sau pe podele ci se ascund în saltele, perne, pilote, canapele, draperii și covoare.

Chiar dacă suferim sau nu de alergie respiratorie, este important să ținem sub control răspândirea acarienilor, mai ales dacă avem copii.

Există cazuri în care persoane fără nicio predispoziție alergică, au dezvoltat alergie la acarieni, după o expunere lungă și constantă la aceștia. Gândiți-va că petrecem cel puțin 8 ore din zi printre milioane de acarieni iar dacă nu luăm câteva măsuri simple și la îndemână pentru reducerea lor, ne putem trezi, la propriu, cu o alergie. Strănutul repetat, nasul înfundat, tusea seacă, sunt doar câteva simptome. Dacă acestea persistă mai mult de 3 săptămâni, sunt șanse mari să fie vorba de alergie la acarieni.

Înainte să aflu de acești păianjeni invizibili, am apelat la o firma specializată să aspire și să curețe salteaua. Nu mi-a venit să cred ce mult praf și murdărie s-au strâns în ea în doar 2 ani de la achiziție.

După această acțiune, am fost foarte încântată că salteaua mea era din nou curată. Dar cum urma să o mențin așa?

Noroc că am dat peste un site cu huse certificate antiacarieni care sunt fabricate dintr-o microfibră țesută foarte dens, ce nu lasă să pătrundă murdăria, grăsimea, pielea moartă și mătreață în saltea, blocând în același timp accesul acarienilor la suprafață.

Spăl husă de 2-3 ori pe an, o acopăr cu așternutul de pat și parcă simt de fiecare dată curățenia și prospețimea saltelei.

Sunt foarte încântată că am găsit această varianta și că pot să îmi protejez salteaua pe termen lung. În plus, dorm mult mai bine și mă trezesc mai odihnită, chiar dacă nu sufăr de alergie la acarieni.