Saturday, 26 November, 2022

Închirierea sau achiziționarea buldoexcavatoarelor?!


Un excavator se folosește în general în construcții, dar dacă ar fi să o luăm amănunțit, îl putem folosi în o mie și una de moduri: săpare, transportare sau nivelare sol, la pavare, în munci utilitare, în silvicultură, minerit sau amenajare peisaj.

Înainte de a începe un proiect de construcție, trebuie să ne gândim bine, dacă ne va fi mai rentabil achiziționarea sau închirierea unui buldoexcavator.

Ca și experți în domeniu, credem că, primul lucru, care ne va duce mai aproape de decizia noastră de cumpărare sau închiriere este: cât de des, sau ce perioadă de timp avem nevoie de excavator. Dacă proiectul nostru are ca durată o perioadă mai scurtă de executare și în această perioadă excavatorul va fi folosit mai puțin de 70% din timpul de lucru, atunci soluția noastră va fi închirierea.

Dacă avem nevoie constant de buldoexcavator soluția noastră este achiziționarea unuia, având în vedere că, chiar dacă este o investiție mare, în timp își va amortiza investiția. În plus, acestea se pot achiziționa prin aplicarea pentru anumite fonduri nerambursabile.

Un alt reper ar fi acela al cost-eficienței. Excavatoarele fiind niște utilaje mari implică costuri la fel de mari dacă ne gândim la mentenanță, reparații, costuri de asigurare, licențe și nu în ultimul rând costuri de stocare.

Mentenanța și reparațiile, pe lângă că, costă o grămadă de bani mai necesită și expertiza și munca unui tehnician. Aceste costuri sunt suportate, în general de către companiile închiriatoare. Tot așa și cu costurile asigurării utilajului, cât și costurile licențelor.

Trebuie să ne gândim și la faptul că, un buldoexcavator ocupă un spațiu imens, deci dacă ar fi să achiziționăm unul trebuie să acoperim și acest aspect. În schimb dacă optăm pentru închiriere și această problemă se rezolvă de la sine.

Costurile de transport al unui excavator pot fi foarte mari, fapt pentru care vă sfătuim, dacă aveți nevoie de un buldoexcavator într-o anumită zonă a țării să căutați companii de închiriere cât mai aproape de zona în care veți folosi excavatorul.

Din banii economisiți din costurilor provenite prin închirierea utilajelor de construcții și a altor utilaje/echipamente, puteți să finanțați alte proiecte sau chiar să investiți în achiziționarea unor unelte sau utilaje.

Și achiziționarea excavatoarelor are în schimb beneficii. Unul dintre cele mai mari beneficii ar fi chiar să fii proprietar al unuia, adică îl aveți la îndemână ori de câte ori aveți nevoie de acesta. Fără să fiți nevoiți să așteptați după compania de închiriere să transporte utilajul pe șantier sau să așteptați până aceasta ridică utilajul când nu mai aveți nevoie de acesta, și nici nu trebuie să așteptați să fie disponibil un astfel de utilaj pentru ca acesta să fie pus la dispoziția dumneavoastră. Puteți însă să îl dați în chirie când nu îl folosiți, amortizând unele costuri ale acestuia.

Trebuie să știți, de asemenea că utilajele sunt investiții deductibile din punct de vedere fiscal, dar și costurile de închiriere se pot deduce din costurile companiei.