Saturday, 13 April, 2024

Întrebări și răspunsuri despre detartrajul periodic


Calea cea mai bună de a scăpa de durerile de dinți, dar și pentru un zâmbet frumos și sănătos trece și prin cabinetul unui bun medic stomatolog. În afară de o bună igienă orală, se impun controale de specialitate, dar și un detartraj periodic, de două ori pe an. Dacă vei proceda așa, vei preveni multe afecțiuni dentare precum obișnuitele carii, bolile paradontale și chiar pierderea unuia sau mai mulți dinți.

De ce este nevoie de detartraj

Sunt mulți dintre cei care nu înțeleg de ce este nevoie ca de două ori pe an să mergi la un cabinet stomatologic pentru un detartraj, mai ales în condițiile în care, susțin ei, pun mare preț pe igiena dentară. Răspunsul este unul chiar foarte simplu: oricât de atent ai fi acasă, cu siguranță nu reușești să elimini complet tartrul și placa bacteriană care se depun pe dinți. Din acest motiv este nevoie de un detartraj periodic, iar dacă ai nevoie de cele mai bune servicii de acest gen și locuiești în sectorul 6, apelează la clinica Cris Smile, de pe strada Boișoara 10 -12.

În cazul în care amâni această intervenție, una de-a dreptul banală, bacteriile din cavitatea bucală pot duce la afecțiuni gingivale, sângerări, infecții, carii și dureri.

Ce este tartrul și de ce trebuie el evitat?

Pa parcursul zilei, pe suprafața dinților se depun resturi alimentare și bacterii. Acestea se mai acumulează și între dinți sau în zona unde aceștia intră în contact cu gingiile. Așa apare placa bacteriană dentară, care nu poate fi îndepărtată în mod corect mereu. Atunci când se întâmplă așa ceva, pe dinți apare tartrul, care poate fi situate deasupra gingiei sau sub aceasta. Inițial acesta are o culoare alb-gălbuie dar care se transformă într-una maronie în cazul celor care consumă regulat cafea sau țigări. Neîndepărtarea tartrului de la suprafața dinților poate duce la afecțiuni paradontale.

Ce este detartrajul?

Pentru o eliminare eficientă a tartrului de la suprafața dinților se folosește un dispozitiv electric, cu ultra sunete, prevăzut în vârf cu un ac fin. La viteze foarte mari acesta vibrează și elimină un jet de apă, iar combinația dintre cele două te ajută să scapi atât de tartru, cât și de resturile alimentare rămase printre dinți.

Atunci când mergi la medicul stomatolog pentru această procedură va urma și o alta, respectiv o igienizare profesională cu ajutorul unei perii rotative, dar și o pasta de dinți cu fluor. Fiecare suprafață dentară va fi curățată în mod individual.

Doare sau nu un detartraj?

De regulă, un detartraj nu este o operațiune care implică un disconfort sau durere. Există însă persoane, cum sunt cele cu gingii sensibile, care pot experimenta astfel de manifestări. În cazul în care este vorba despre o durere insuportabilă, se impune o anestezie locală.

De asemenea, unii pacienți pot avea parte de o oarecare sensibilitate la nivelul dinților, în urma unui detartraj. În acest caz, medicul stomatolog îți poate recomanda o pasta de dinți specială, sau o rețetă de apă de gură care îi va ajuta pe aceștia să treacă mai ușor peste aceste neplăceri.

Dinți frumoși și sănătoși cu ajutorul detartrajului

Un detartraj periodic poate reprezenta una dintre cele mai eficiente soluții pentru a preveni anumite afecțiuni gingivale și nu numai, pentru că te ajută să ai dinți frumoși și sănătoși. Realizat în mod regulat, este calea ta spre o dantură fără probleme! De aceea, nu neglija această procedură, și nici nu o amâna. Împreună cu o igienă orală corectă și riguroasă, vei scăpa de multe neplăceri. Programează chiar acum o vizită la medicul tău stomatolog pentru un detartraj profesionist!