Regiunile Calimanesti-Caciulata-Cozia sunt situate in judetul Valcea, la poalele Carpatilor Meridionali, pe malul raului Olt, la aproximativ 260 m altitudine.
Predominanta zona montana formata din Muntii Cozia, Muntii Capatanii, Pasul Oltului din Cozia si sectorul Valea Lotrisorului, dar si apele sulfuroase de aici, au facut ca zona sa fie foarte cautata de turisti. Pe https://cazare-caciulata.ro vei gasi ofertele hotelurilor din zona, unde poti gasi servicii de cazare in conditii foarte bune, aproape de natura si de zonele de tratament balnear.
Daca vrei sa vizitezi Caciulata, este bine sa stii mai multe despre aceasta zona inainte de a ajunge aici, astfel incat experienta ta sa fie una completa si sa descoperi zona in adevaratul sens al cuvantului.
Clima si relieful zonei
Clima este continentala – temperata , fara schimbari bruste de temperatura, caracteristica depresiunilor subcarpatice. Media anuala este de 9,7 grade Celsius, temperatura medie in iulie fiind de 19 grade Celsius, iar in ianuarie de -1,5 grade Celsius. Precipitatiile medii anuale sunt intre 60% si 80%. Clima este extrem de favorabila tratamentelor balneare, neavand variatii bruste de temperatura si umiditate.
Paraul principal de apa este Old River, completat de izvoare, care fac statiunile celebre. Principalii afluenti sunt paraul Lotrisor, pe malul drept, si paraul Pausa si paraul Coisca pe malul stang.
Valea Puturoasa, Valea Postei, Valea Caciulata, Valea Rostea, Valea Carpanoasa, pe malul drept, si Valea Satului, pe malul stang, au un caracter torential, debitul lor devenind mai important abia dupa precipitatii abundente sau topirea zapezii.
Pentru ca este renumita statiunea
Calimanesti-Caiulata-Cozia este o statiune balneara, care a fost atestata documentar pentru prima data in 1386, si este renumita la nivel international (in baza recomandarii doctorului Carol Davila, Napoleon al III-lea a fost tratat cu apa minerala adusa din aceste izvoare). Aceasta regiune este cunoscuta inca de pe vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zona.
Zona Calimanesti-Caciulata-Cozia a fost locuita din cele mai vechi timpuri, iar dovada este tezaurul de monede si castre dacice de la Jiblea si Arutela.
Se spune ca asezamantul s-a format in secolele V-VIII, cand vechea comunitate sateasca s-a impartit intre cativa oameni influenti, printre care Caliman, care s-a stabilit pe teritoriul Calimanesti. Se presupune ca denumirea localitatii deriva din numele acestuia.
Prima mentiune documentara a localitatii a fost pe 20 mai 1388, cand Mircea I al Tarii Romanesti a primit de la Nan Udaba „locul numit Calimanesti pe Olt”, iar domnitorul a dedicat acel loc Manastirii Cozia. In 1890, Calimanesti-Caciulata a devenit statiune, iar in 1927 a fost declarat oras.
Diferiti oameni de stiinta au cercetat efectele miraculoase ale paraielor din statiune: 1829 – Domnul Mayer, din ordinul domnitorului Grigore Ghica; C. pr. Siller; 1854 – medicul francez Joseph Caillat; 1855 – Carol Davila a recomandat imparatului francez Napoleon al III-lea, un curs de tratament cu aceste ape.
Acum, statiunea este populara atat pentru turistii straini cat si pentru romani, fiind un loc in care in fiecare vara oamenii vin pentru tratament, pentru conexiune cu natura si pentru concedii reusite.