Monday, 02 December, 2024

MemoMed 2020 – Ghidul farmaceutic al medicamentelor


Medicamentul, substanța utilizată în scopul de a preveni, ameliora sau vindeca bolile, semnifică, mai ales în contextul pandemiei globale, un mijloc de referință pentru restabilirea, corectarea sau modificarea unei funcții fiziologice prin exercitarea unei acțiuni farmaceutice, imunologice sau metabolice, sau pentru a stabili un diagnostic.

Apărută în continuarea volumelor „Memomed 2019”, cartea „Memomed 2020”, memoratorul de medicamente, reprezintă un instrument practic utilizat de către farmaciști și de către medici pentru actualizarea continuă a informațiilor din domeniul medicamentului și pentru prescrierea optimă a acestora, fiind destinat cunoașterii celor mai noi informații și practici terapeutice.

Sub un preț potrivit, sub îndrumarea Acad. Prof. Dr. Doc. Dumitru Dobrescu, a fost elaborată ediția a 26-a Memomed, forma actualizată a tratatului pentru medicamente. Structurat în două volume, lucrarea vine în sprijinul medicilor, asistenților medicali, farmaciștilor sau asistenților de farmacie, cu informații complete referitoare la cele mai bune opțiuni de tratament.

Primul volum al Memomedului (1152 pagini) reprezintă un Memorator de farmacologie alopată, volum care cuprinde informații actualizate ale medicamentelor disponibile anual în România. Întrucât evoluția medicamentelor se află într-o continuă dinamică (posibile apariții de medicamente noi, de modificare a compoziției sau înlocuirea acelor deja existente),  prima parte a Memomedului contribuie semnificativ la informarea continuă a profesioniștilor care lucrează în domeniul sănătății, ajutându-i pe aceștia să recomande doar medicamentele ce se regăsesc în farmacii, în detrimentul celor care au fost retrase de pe piață.

Al doilea volum al Memomedului (344 pagini) reflectă Ghidul farmacoterapic alopat și homeopat. Îndrumarul atestă, în paralel, diverse protocoale terapeutice, menite să sprijine medicii pentru a evalua și alt gen de terapii, care pot înlocui sau completa tratamentul alopat. Cu privire la complexitatea tratamentului pentru anumite afecțiuni, în funcție de factori precum tratamentul alopat, tratamentul homeopat, alimentația pacientului, stilul de viață sau starea psihică a pacientului, ghidul prezintă modul în care se pot vindeca afecțiunile.

Bolile rare, cancerul sau bolile degenerative au avut parte în ultimii ani de o cercetare farmacologică mai extinsă. Astfel, amploarea deosebită a dezvoltării terapiei biologice a produs autorizarea medicamentelor așa-zise „orfane”, folosite pentru a trata boli atât de rare, încât sponsorii dețin rezerve să le dezvolte în condiții obișnuite de marketing, deoarece dimensiunile reduse ale pieții căreia se adresează nu le permite recuperea capitalului investit în cercetarea și dezvoltarea produsului. Pacienţii cu boli rare nu pot să nu beneficieze de progresele făcute de ştiinţă şi terapeutică, ei având aceleaşi drepturi la tratament ca orice pacient. Pentru a stimula cercetarea şi dezvoltarea în domeniul medicamentelor „orfane”, autorităţile publice au implementat stimulente pentru industria biotehnologiei şi sănătăţii.

Atât prin investițiile autorităților, cât și prin modul profesionist de implementare a opțiunilor de tratament, personalul medical poate oferi pacienților cel mai bun diagnostic și cele mai bune opțiuni de tratament. Pentru contribuția la dezvoltarea medicinei, specialiștii trebuie să fie în permanență la curent cu noutățile din domeniu, sub orice formă (prin consultarea studiilor clinice sau a articolelor medicale, prin schimb de experiență, prin participarea la conferințe internationale, etc.). Pentru un medic, informația actualizată este cel mai bun remediu pentru a oferi pacienților cea mai bună îngrijire.

Toate aceste informații sunt incluse în ediția curentă a Memoratorului de Medicamente, Memomed care pune la dispoziția specialiștilor din domeniul medical și farmaceutic toate noutățile din branșă.