Wednesday, 12 June, 2024

Menstruatia: tampoane, cupe menstruale si alte suporturi igienice potrivite


Toate femeile aflate la varsta fertila, care nu sunt insarcinate si care nu alapteaza, au menstruatie in fiecare luna, cu foarte putine exceptii legate in principal de stari temporare de boala si tratamente conexe sau de alt tip de disconfort fizic. Si toate femeile care au menstruatie trebuie sa gaseasca in fiecare luna suportul igienic potrivit pentru a colecta sau absorbi sangele menstrual produs, care poate fi in general cuantificat la 35 ml.

Astazi avem noroc, deoarece putem conta pe un vast sortiment de dispozitive igienice: diverse tipuri de tampoane sanitare (de unica folosinta, lavabile si reutilizabile, tampoane interne), lianti (cupa menstruala si disc menstrual) si chiar lenjerie intima specifica.

Alegerea depinde de noi, de nevoile noastre, dar si de cele ale planetei. Ei bine, da, sa ne amintim ca tampoanele sanitare de unica folosinta, care sunt de departe suportul preferat al femeilor din intreaga lume atunci cand se lupta cu menstruatia, se transforma in deseuri care nu sunt biodegradabile. Cu toate acestea, alegerea pe care o puteti face ca femeie trebuie sa reprezinte un compromis bun intre cautarea necesara pentru cel mai bun confort posibil si de atentie la mediu. Utilizati diferite suporturi atunci cand aveti menstruatie, variind in functie de intensitatea fluxului si de faza ciclului. Putem alege orice, de la tampoane externe la cupe menstruale.

Absorbante externe de unica folosinta

Tampoanele de unica folosinta pentru menstruatie sunt de departe cele mai utilizate suporturi, de asemenea, deoarece raspund bine nevoilor de igiena si confort. Le puteti gasi in diferite dimensiuni – mini, medii si maxi – cu o absorbtie variabila. Desigur, cu cat vor fi mai absorbante, cu atat grosimea lor va fi mai mare, desi cele de ultima generatie pastreaza inca o potrivire excelenta.

Modelul cu „aripi” va permite sa atasati tamponul sanitar la slip, astfel incat orice miscare pe care o faceti sa nu va incomodeze. Stiti ca utilizarea tampoanelor nu va va permite sa inotati in mare sau in piscina si ca va trebui sa va asigurati ca aveti la dispozitie schimburi si o baie pentru cand aveti nevoie.

Tampoane interne

Practice si invizibil, tampoanele interne au devenit o resursa excelenta pentru toate femeile in timpul menstruatiei, deoarece, spre deosebire de cele externe, acestea permit o libertate de actiune si de miscare mult mai mare. Dar chiar si tampoanele interne nu sunt la fel, deoarece variaza in absorbtie si metoda de inserare.

Sunt fabricate din bumbac si sunt echipate cu un snur care este folosit pentru a extrage absorbantul odata ce si-a completat capacitatea de absorbtie si trebuie schimbat.

Tampoane sanitare ecologice, lavabile

Tampoanele lavabile reprezinta un mod „vechi” de gestionare a menstruatiei, dar tocmai din acest motiv este foarte eco-durabil.

De fapt, tampoanele de tesatura lavabile si reutilizabile, le puteti face si dvs., la masina de cusut sau cu un ac si ata, la fel cum au facut bunicile noastre. Pe de alta parte, puteti gasi tampoane sanitare lavabile ecologice pe piata in diferite modele si la preturi ieftine.

Cupa menstruala

Cupa menstruala – adesea cunoscuta sub numele marcilor care le produc, inclusiv SelenaCup, este un colector de sange menstrual care se introduce direct in vagin timp de pana la 8 ore. Cupa menstruala nu este, totusi, unica, exista diferite modele atat in ​​dimensiune (de la S la XL), in forma (cu un corp mai scurt sau mai alungit), cat si in material. In general, cupa menstruala este un fel de potir din latex, in silicon sau cauciuc medical, este moale, flexibil si prevazut cu un canal final care ii permite sa fie prins.

In zilele cu cel mai mare debit, puteti goli cana menstruala la fiecare 4-5 ore, altfel poate ramane in loc pana la 6-8 ore cand fluxul nu este prea abundent. In timp ce purtati cupa menstruala puteti face tot felul de activitati, puteti face sport, puteti inota in mare sau in piscina.

Inainte de menstruatie, va trebui sa o fierbeti in apa timp de cinci minute pentru a o steriliza. La sosirea menstruatiei spalati-va bine mainile si pliati cupa menstruala astfel incat sa formeze un C si introduceti-o putin mai jos decat un tampon. Odata pozitionata si deschisa, cupa menstruala va crea un vid si, datorita efectului de aspiratie, nu va aluneca, ci va ramane ferm in interior, pana cand se va umple. Pentru a efectua operatia de inserare, va recomandam sa va aflati in baie, intr-o pozitie confortabila si veti face acelasi lucru atunci cand il scoateti. Pentru a indeparta cupa menstruala trebuie doar sa apucati capatul si sa apasati putin pe baza pentru a elimina efectul de aspiratie. Clatiti bine cupa menstruala inainte de a o reintroduce.

Odata ce menstruatia sa terminat, va trebui sa sterilizati cupa menstruala in apa clocotita si sa o puneti inapoi in cutie, gata pentru luna urmatoare. O puteti utiliza timp de cativa ani.

Slip absorbant

O alternativa valabil sunt slipurile pentru cicluri, care trebuie purtate atunci cand avem menstruatie. Acestea sunt un tip de lenjerie absorbanta, asemanatoare (in idee) cu chilotii-scutece pentru copii sau slip pentru scurgeri urinare. In acest caz, scutecul, adica partea intarita cu straturi absorbante, este cusuta in interior. Slipul menstrual este fabricat din bumbac 100% organic pentru partea care intra in contact cu zona genitala si un mic procent de elastan pentru restul articolului de imbracaminte, astfel incat sa poata fi purtat perfect, fiind astfel confortabil si potrivit si pentru activitatea sportiva.

Acestea sunt cateva din solutiile igienice pentru femei in timpul ciclului menstrual. Fiecare femeie trebuie sa aleaga ceea ce i se potriveste cel mai bine si o face sa se simta confortabil si protejata.