Monday, 02 December, 2024

Mineralele pe care trebuie sa le contina dieta noastra


In substantele pe care trebuie sa le contina dieta fiecarei persoane, sunt incluse mineralele, care sunt esentiale pentru protejarea sanatatii. Mineralele sunt impartite in doua categorii numite macroelemente si microelemente. Primele trebuie luate in cantitati mai mari decat cele din urma. Acestea sunt calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, clor si sulf. Microelementele includ fier, mangan, cupru, iod, zinc, fluor, seleniu, crom. Pentru a functiona, corpul nostru are nevoie de minerale, elemente chimice anorganice care intervin in multe procese biochimice si fiziologice. Aceste minerale stau la baza produselor naturiste pe care le putem gasi la esteto.ro. Sa vedem, in continuare propritatile mineralelor:

Calciu

Este cel mai important mineral si elementul chimic cel mai prezent in organism, continut in oase si dinti. Prezenta sa este esentiala pentru reglarea contractiei muschilor, in primul rand a inimii. Deficitul duce la osteoporoza, rahitism, risc de a nu vindeca fracturile, cariilor dentare, modificari ale ritmului cardiac, insomnie si nervozitate. Asimilarea calciului depinde de relatia corecta cu fosforul si de prezenta cuprului si siliciului, precum si de cea a vitaminei C.

Magneziu

Importanta acestui mineral gaseste o confirmare stiintifica continua. Magneziul, pe langa prezidarea functiilor altor minerale, combate oboseala fizica si mentala tinand stresul sub control. Semnele deficitului de magneziu sunt oboseala, nervozitatea, emotionalitatea excesiva, tahicardia, astenia, tremuraturile, spasmele musculare, sindromul premenstrual sau dismenoreea. Femeile au o nevoie mai mare de magneziu, in special in timpul sarcinii, in timpul alaptarii sau cand utilizeaza pastile contraceptive. Copiii, varstnicii si sportivii au, de asemenea, o nevoie speciala.

Fosfor

Absorbtia sa este legata de prezenta calciului si a vitaminei D. Este esential sa se fixeze calciul in oase. Creste rezistenta fizica a sportivilor, combate oboseala. Sub forma de fosfolipide este unul dintre cele mai importante componente ale membranelor celulare, sub forma de fosfat contribuie la procesul de mineralizare a oaselor. Cei care abuzeaza de alimentele bogate in fosfor, cum ar fi bauturile pe baza de acid si branza topita care contine polifosfati risca un dezechilibru in raportul calciu / fosfor in detrimentul calciului.

Potasiu

Impreuna cu sodiul, regleaza echilibrul apei din organism si normalizeaza bataile inimii. Se unsete cu fosforul pentru a trimite oxigen la creier si actioneaza impreuna cu calciul in reglarea activitatii neuromusculare. Potasiul este necesar pentru sinteza proteinelor musculare si a proteinelor aminoacidice din sange. Oboseala, dificultatea de a dormi, caderea parului pot fi semne ale deficitului de potasiu.

Sodiu

Componenta principala a sarii, stimuleaza tonusul general, colaboreaza la transferul impulsurilor nervoase si musculare si retine apa pentru a evita pierderea apei in organism. Pericolul de a avea deficit de sodiu este foarte rar. Pe de alta parte, este usor sa luati doze excesive.

Fier

Transporta oxigen, este esential pentru functionarea muschilor si a numeroaselor enzime. Participa la sinteza colagenului si a neurotransmitatorilor pentru serotonina, dopamina si noradrenalina, substante chimice care regleaza starea de spirit. Creste rezistenta la stres si boli, intareste sistemul imunitar si promoveaza productia de energie. Fierul continut in proteinele animale este absorbit mai bine decat cel de origine vegetala.

Seleniu

Intarzie imbatranirea si contribuie la buna functionare a tiroidei. Este suficient sa luati cantitati mici, deoarece la doze mai mari poate fi toxic.

Zinc

Este necesar pentru cresterea si reinnoirea organismului. Mentine celulele tinere, protejeaza impotriva bolilor.

Participa la formarea globulelor rosii, intervine la formarea hemoglobinei, are proprietati antiinfectioase si antiinflamatorii si este un aliat pentru bunastarea oaselor si a parului. Are o functie antioxidanta, previne bolile cardiovasculare si este considerat anticancerigen.

O dieta echilibrata, precum si suplimentele alimentare ce contin aceste minerale sunt recomandata pentru o viata sanatoasa.