Saturday, 13 August, 2022

Mituri si fapte despre par


Multe persoane presupun ca parul este sanatos doar pentru ca scalpul este sanatos. Dar aceasta presupunere este gresita si este una dintre multele erori. Expertii risipesc astfel de mituri – si ofera sfaturi valoroase pentru un par si mai frumos si mai sanatos.

Ce este adevarat si ce este pur si simplu o prostie atunci cand se presupune ca intelepciunea sau „sfaturile din interior” privind ingrijirea optima a parului fac turul, se poate afla foarte usor prin mici documentari stiintifice si nu numai. Parul creste mai repede, devine mai sanatos si mai plin, iar varfurile despicate pot fi evitate! Expertii au preluat problema si au analizat cele mai populare mituri in laboratorul lor de cercetare a parului.

Faptul ca parul se piaptana doar cand este ud, nu are strop de adevar. Trebuie stiut ca atunci candeste spalat parul, moleculele de apa aluneca intre legaturile de hidrogen din interiorul parului. Acest lucru face parul mai elastic in comparatie cu parul uscat. Aceasta nu este o problema, deoarece parul se va reuni impreuna pe masura ce se usuca. Dar inseamna, de asemenea, ca parul este cu 50% mai slab atunci cand este ud. Deci pieptanatul sau periajul inainte de uscare creste forta care se pune pe par. Acest lucru face ca o pauza sa fie mai probabila.

Folosirea apei reci face parul sa straluceasca este doar un zvon. Se bazeaza pe presupunerea ca apa mai rece inchide stratul fulgios de pe suprafata parului. Cu toate acestea, parul nu este viu si nu exista mecanisme active (de exemplu, deschiderea si inchiderea cuticulei) cauzate de apa fierbinte sau rece. Coaja de par se umfla usor cand apa patrunde in par. Cu toate acestea, acest lucru se intampla atat cu apa calda, cat si cu apa rece – fara nicio diferenta.

Tunsul parului frecvent il va face sa creasca mai repede, este o greseala! Parul creste de la radacina si corpul nu stie cand a fost taiat. Taierea parului indeparteaza orice capete despicate ale parului, ceea ce ajuta la mentinerea parului mai aliniat si la aspectul mai sanatos. A tunde parul mai des face doar ca oamenii sa creada ca parul va creste mai repede. Taierea frecventa nu face ca parul sa creasca mai repede.

Cand parul cenusiu incepe sa creasca, orice par nou din acel folicul va deveni cenusiu. Cand parul este smuls, foliculul este impins inapoi in faza de crestere activa si produce un alt par gri. Nu exista dovezi clare ca smulgerea unui singur par determina si alti foliculi de par sa produca parul cenusiu.

Daca parul este spalat mai des, acesta va fi mai sanatos, este de asemena un mit. Orice periaj dauneaza parului mecanic, rupand legaturile din cortexul parului si slabindu-l in timp. Acest lucru permite firelor de par sa se alinieze mai bine, ceea ce face ca parul sa arate temporar mai sanatos – dar este inca mai deteriorat decat inainte si mai putin rezistent la daune chimice, de mediu, fizice si termice in viitor. Cele mai bune produse pentru par sunt cele de la haircare.ro.