
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/vTknj2OxDVg
Fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil sanatos, insa uneori, chiar si atunci cand in familie copilul are toate conditiile pentru a se dezvolta armonios, pot aparea probleme cu alimentatia si se poate instala malnutritia. Laptele praf pentru copii este o solutie pentru o astfel de problema, pe care medicii o recomanda frecvent, iar Humana este una dintre formulele sugerate foarte des. Sunt mai multe motive pentru care copiii pot suferi de malnutritie.
Copilul nu poate asimila nutrientii din hrana
Crizele constante de diaree sau colita pot ingreuna organismul copilului sa pastreze nutrientii si caloriile din alimente. Alte afectiuni, cum ar fi boala cronica de ficat, alergiile la gluten si fibroza chistica pot afecta capacitatea copilului de a absorbi si de a pastra nutrientii in organism.
Citeste si: Cel mai bun lapte praf BIO – cum îl alegi şi de ce?
Necesita o dieta medicala speciala
Unele probleme de sanatate si afectiuni genetice mai putin frecvente, cum ar fi erorile innascute ale metabolismului, pot schimba capacitatea corpului copilului de a procesa bine nutrientii dintr-o dieta normala sau chiar de a manca in siguranta. Acesti copii au nevoie de evaluare si tratament medical pentru a creste si a se dezvolta.
Cum afecteaza malnutritia bebelusii si copiii
Pentru sugari si copii mici, primii doi ani de viata sunt un moment vital in care corpul si creierul lor se dezvolta. In mod obisnuit, creierul unui bebelus creste la fel de mult in primul an, precum va creste pentru tot restul vietii. O alimentatie proasta in acest timp poate provoca daune pe termen lung creierului in curs de dezvoltare.
Alte probleme care pot aparea in urma malnutritiei la copii includ:
- Neatingerea dimensiunii optime ca adulti, ceea ce poate determina o capacitate fizica mai scazuta pentru activitati si munca;
- Probleme de invatare care ar putea duce la note mai mici la teste si mai multe absente de la scoala;
- Imunitatea redusa – ceea ce duce la riscul de a contracta mai multe boli infectioase.
Cum poate fi recunoscuta malnutritia
Este posibil sa fie observate aceste semne de avertizare ale malnutritiei la bebelus:
- Probleme cu greutatea: pierderea in greutate, cresterea lenta in greutate, dezvoltarea subponderala sau supraponderala;
- Copilul nu creste in inaltime;
- Mananca mai putin decat de obicei sau sa nu este interesat de mancare pe o perioada lunga de timp;
- Nu mananca bine din cauza problemelor cu stomacul;
- Este mai putin activ si jucaus sau doarme mai mult decat de obicei.