Thursday, 28 March, 2024

Neuropatia Diabetică Periferică| Semne și simptome


Semnele și simptomele Neuropatiei Diabetice Periferice

Neuropatia Diabetică este de mai multe tipuri: Periferică, Vegetativă, Radiculoplexă și Mononeuropatie. Cea mai întâlnită afecțiune este Neuropatia Diabetică Periferică.

Fiecare neuropatie prezintă factori de risc diferiți. Experții din domeniul medicinei au susținut că, în timp, glicemia mare va provoca afectări nervoase și va interfera cu capacitatea nervilor de a transmite semnale, ceea ce poate cauza neuropatie diabetică.

În acest caz, deteriorarea sistemului nervos poate fi cauzată de:

– Inflamația nervilor – este cauzată de un răspuns autoimun, iar sistemul imunitar va confunda nervii cu un corp străin și îi atacă;

–  Factorii genetici fără legătură cu diabetul pot dezvolta leziuni nervoase la anumite persoane vulnerabile;

–  Abuzul de tutun și alcool lezează atât nervii, cât și vasele de sânge și cresc semnificativ riscul de infecție;

Neuropatia diabetică prezintă următorii factori de risc:

– Glicemia nu este controlată regulat – acest lucru va crește riscul de orice complicație a diabetului;

– Vechimea diabetului – riscul de neuropatie diabetică crește odată cu trecerea timpului de la debutul diabetului, în special dacă glicemia nu este controlată periodic;

– Bolile renale – diabetul poate provoca boli renale, ceea ce le va permite toxinelor să pătrundă în sânge și, astfel, se vor produce leziuni la nivelul nervilor;

– Supraponderalitatea – indicele de masă corporală mai mare de 25 va crește riscul de neuropatie diabetică;

– Fumatul – acest obicei va face ca rănile să se vindece mai greu și apar leziuni ale nervilor periferici, ceea ce produce neuropatie.

Simptomele asociate neuropatiei diabetice periferice sunt:

  • Amorțeală sau capacitate redusă de a simți durerea sau schimbările de temperatură;
  • Senzație de furnicături sau arsură;
  • Dureri ascuțite sau crampe;
  • Sensibilitate crescută la atingere;
  • Slăbiciune musculară;
  • Pierderea reflexelor, în special la nivelul gleznei;
  • Pierderea echilibrului și coordonării;
  • Probleme grave la nivelul piciorului, precum ulcerații, infecții, dureri osoase și articulare.

Este important ca pacientul diagnosticat cu diabet să verifice starea picioarelor zi de zi, pentru a nu avea tăieturi sau răni. Leziunea nervilor și circulația slabă pot întârzia vindecarea, cauzând infecții grave care pun în pericol sănătatea pacientului. De asemenea, dacă o infecție rămâne netratată, aceasta se poate răspândi și se poate ajunge la amputarea membrelor.

Cum îi ajută Testul Michigan pe pacienții cu Neuropatie Diabetică

Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea afecțiunii de neuropatie periferică. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan, pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.

Testul Michigan se poate realiza fie de către medic, fie de către pacientul cu diabet (printr-o formă de autodiagnosticare). În timpul consultației îi vor fi examinate pacientului membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată sub formă de puncte.

În ceea ce privește autodiagnosticarea, testul (durează aproximativ 10 minute) și cuprinde 15 întrebări. În baza răspunsurilor oferite de către pacient se pot depista simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.